Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата е постановил, че фирмата

...
Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата е постановил, че фирмата
Коментари Харесай

Арбитражът реши: БМФ на братя Домусчиеви дължи на държавата над 25 млн. лв. неустойка

Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата е постановил, че компанията притежател на „ Параходство Български морски флот “ АД – „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД на братя Домусчиеви , дължи на страната малко над 25,3 млн. лв. наказателна клауза по контракта за приватизация, оповестява профилираният в правни въпроси уебсайт " Лекс ".

Агенцията за обществените предприятия и надзор (бившата Агенция за приватизация) претендираше от купувача на БМФ над 52,2 млн. лв..

По информация на „ Лекс “, решението от близо 60 страници, е постановено единомислещо от арбитраж ния състав.

Делото пред Арбитражния съд стартира през октомври 2019 година, откакто организацията предявява неустойката и „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД завежда негативен установителен иск. Купувачът твърди, че не дължи желаните от организацията 52,2 млн. лв., в това число е навел доводи, че уговорената в контракта за приватизация наказателна клауза е оскъдна, а и при всички случаи е извършил надалеч повече от това, което организацията е зачела.

Както е известно, „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД закупи 70% от „ Параходство Български морски флот “ АД през 2008 година С контракта за приватизация купувачът поема за период от 10 години 13 групи отговорности, измежду които: за опазване на главната активност и статут на сдружението (запазване предмета на дейност; недопускане на разпродажба и оповестяване на сдружението в несъстоятелност; възбрана за преобразуване; ограничавания за смяна на акционерното присъединяване и за понижаване на държавното присъединяване в капитала на дружеството); отговорности за вложения в придобиването на кораби; отговорности, свързани с трудовоправни и обществени въпроси (поддържане на препоръчаната от купувача средносписъчна бройка на плавателния състав и повишение равнището му на заплащане); отговорности, свързани с притежаваните от сдружението кораби (поддържане на средногодишно общ тонаж на корабите не по-малък от 1 300 000 DWT, обезпечаване не по-малко от 60%  от общия тонаж на корабите да плават под знамето на Република България или под знамето на друга страна – членка на Европейска общност или на ЕИП; междинната възраст на корабите, които плават под знамето на Република България или под знамето на друга страна – членка на Европейска общност или на ЕИП, да бъде понижена под 20 години) и така нататък

През 2008 година стартира една от най-големите стопански рецесии за последните 50 години, която засегна съществено интернационалния фрахтов пазар. Кораби на възраст над 15 години бяха отхвърлени от пазара – отказвани да бъдат наемани и застраховани. Същевременно, повече от 50% от корабите на сдружението, при приватизацията, са на възраст над 25 години, а близо 75% от тях, са на възраст над 15 години. През този интервал купувачът – „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД, съумява да подмени огромна част от корабите на „ Параходство Български морски флот “, като купува модерни и високотехнологични кораби, с цел да обезпечи конкурентността си на пазара. С това, преизпълнява капиталовата си стратегия и също така междинната възраст на корабите се понижава на 10 години.

Спорът сред купувача и организацията, обаче е за поддържане на средногодишен общ тонаж на корабите на сдружението не по-малък от 1 300 000 DWT, за период от 10 години.

По делото, с изключение на две подробни сложни експертизи, с които арбитраж ният състав се е съобразил, са разпитани очевидци на страните и са признати десетки писмени доказателства, които удостоверяват, че регистрирания от „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД и действително поддържан в „ Параходство Български морски флот “ АД междинен тонаж на корабите, е бил с над 200 хиляди тона по-голям от този, който е приела Агенцията за обществените предприятия и надзор.

По данни на сдружението, към сегашния миг, то има флот от близо 1 500 000 DWT, при междинна възраст на корабите от 7 години.

По информация на „ Лекс “ решението на арбитраж а е постановено през декември 2021 година То е дефинитивно, наложително за страните и предстои на наложително осъществяване, само че всяка от двете страни по разногласието има процесуалната опция да изиска анулацията му в идващите три месеца. Евентуална анулация на решението значи, че ще отпадне и задължението на „ Кей Джи Маритайм Шипинг “ АД да заплати наказателна клауза от над 25,3 млн. лева и би отворила опцията да се преразгледа и въпросът за нищожността на клаузата за наказателна клауза по контракта, което би могло съществено да засегне ползите на страната. Ако бъде почетено възражението за незначителност на неустойката, на процедура ще значи, че страната към този момент няма да има взимане против купувача по контракта.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР