Арбитражен съд постанови, че финландската Gasum не е била задължена

...
Арбитражен съд постанови, че финландската Gasum не е била задължена
Коментари Харесай

РОСЕНЕ, ЧЕТИ: Съд потвърди - няма задължение да се плаща в рубли на Газпром

Арбитражен съд постанови, че финландската Gasum не е била задължена да одобри настояването от " Газпром " за заплащане на газа в рубли и подреди на фирмите да продължат двустранните договаряния по съществуващия контракт, заяви финландската компания. Съобщението идва на фона на убежденията, изразени от българския енергиен министър Росен Христов, че България би изгубила тъкмо такова дело в Париж, тъй като е отказала заплащания в рубли за кърваво-синьо гориво от Кремъл. 

" Доставките на природен газ от Русия по контракта за доставка на Gasum засега няма да продължат ", се акцентира в изказването от финландската компания.

Gasum напомни, че има дълготраен контракт за доставка на природен газ с " Газпром износ ". През април " Газпром износ " изиска от Gasum да извърши плануваните в контракта за доставка заплащания в рубли вместо в евро.

" Gasum не одобри това искане. Освен това сдруженията имаха обилни различия по някои от другите искания, предявени по съглашението. Поради тези аргументи Gasum отнесе случая до арбитраж в сходство със съглашението за доставка. " Газпром износ " спря да доставя газ на Gasum през май ", се споделя в известието за пресата.

На 14 ноември арбитражният съд се произнася по делото. " Според решението Gasum не е задължена да заплати в рубли, нито е задължена да одобри препоръчаната процедура за заплащане.

Освен това арбитражният съд подрежда на Gasum и " Газпром износ " да продължат двустранните договаряния по контракта за разрешаване на обстановката. Засега Gasum няма да продължи да доставя природен газ от Русия по силата на контракта.

Европейските компании да заплащат единствено в евро, упорства Франс Тимерманс
Gasum няма да разяснява обстановката по време на договарянията ", акцентират от компанията.

На 31 март съветският президент Владимир Путин подписа Указ № 172  " За специфична процедура за осъществяване на отговорностите на задграничните купувачи към съветските снабдители на природен газ ". Според документа заплащанията за съветски тръбопроводен газ, доставян след 1 април 2022 година на задгранични контрагенти, посочени в постановлението, би трябвало да се правят извънредно в рубли.

По-рано Путин инструктира  " Газпром ", Централната банка и държавното управление до 31 март да провеждат прехвърлянето на разплащанията в рубли за доставки на газ за неприятелски страни. Европейската комисия твърди, че тази процедура е неприемлива, а немският министър на стопанската система Роберт Хабек, че страните от Г-7 няма да се съгласят с това.

Освен това, съгласно представителя на Кремъл Дмитрий Песков, Русия няма да се занимава с щедрост: ако няма заплащане в рубли, тогава няма да има газ за Запада.

Припомняме, че по-рано в разговори със западни държавни ръководители Путин ги уверяваше, че заплащането с рубли няма да се изисква неотложно.

Руското искане обаче беше отхвърлено от европейските страни, които заплащат за съветския газ най-вече в евро. Те настояват, че Русия няма право да пренаписва договорите. България също съобщи, че няма да заплаща съветския газ в рубли.
ТЕМА преди 2 часа 815 преди 5 дни 1528 преди 6 дни 4578
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР