Арабските страни не горят от желание да се включват във

...
Арабските страни не горят от желание да се включват във
Коментари Харесай

Блинкън: Арабските страни не горят от желание да възстановяват Газа, ако тя отново ще бъде сравнявана със земята

Арабските страни не горят от предпочитание да се включват във възобновяване на Газа, в случай че след няколко години палестинският анклав още веднъж бъде " съпоставен със земята ", и акцентират значимостта на основаването на палестинска страна като нужна причина за всяко съглашение за мир в района, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън, представен от Ройтерс.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1416
В изявление за Си Ен Би Си в коридорите на форума в Давос, Швейцария, Блинкън съобщи, че в Близкия изток има " ново уравнение ", при което арабските страни, от една страна са подготвени да интегрират Израел в района, само че от друга, държат това да бъде обвързано със основаването на страна на палестинците.

По думите му и арабските страни, и Вашингтон считат, че до момента в който не бъде решен този проблем, нито Израел, нито районът ще могат да заживеят в мир, непоклатимост и сигурност.

" Трябва да бъде организиран палестинският въпрос ", сподели Блинкън. " Арабските страни споделят по този начин: вижте, няма да се занимаваме с въпроси като възобновяване на Газа, в случай че след година или след пет години, тя отново ще бъде съпоставена със земята и след това отново ще ни карат да я възвръщаме. "

" Достигнали сме до стадий, в който арабските страни, в това число такива като Саудитска Арабия, са подготвени да създадат стъпки в връзките си с Израел, каквито в никакъв случай преди този момент не са били склонни да подхващат. Това открива опция за доста по-различно бъдеще, за доста по-сигурно бъдеще. Що се отнася до сигурността на Израел, арабската страна от уравнението и палестинският мир – това е единственият метод за постигането на същински трайна сигурност ", съобщи Блинкън.

Също в коридорите на форума в Давос саудитският външен министър съобщи, че кралството може да признае Израел, в случай че бъде подписано изцяло съглашение, което да планува основаването на страна на палестинците.

При последната си обиколка в Близкия изток единствено преди седмица, Блинкън предложи на Израел формула за реализиране на мир, която в общи линии се показва в това мюсюлманските му съседи да оказват помощ за следвоенното възобновяване на Газа и да продължат икономическата интеграция с Израел, само че единствено при явен ангажимент от израелска страна за основаване на самостоятелна палестинска страна.

Преговорите под егидата на Съединени американски щати за основаването на палестинска страна в териториите, окупирани от Израел, се намира в застой от съвсем 10 години. Лидерите на партиите от ръководещата в Израел дясна коалиция са срещу появяването на картата на независима палестинска страна, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР