Арабистът проф. Владимир Чуков, университетски преподавател и учен в областта

...
Арабистът проф. Владимир Чуков, университетски преподавател и учен в областта
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков пред novini.bg: Войната не е само на терен, тя е и на медийно и психологическо ниво

Арабистът проф. Владимир Чуков, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма, разяснява особено за novini.bg за какво на фона на запалената бежанска рецесия с Европейския съюз, Ердоган се готви за среща на следващия ден, на 5-ти март, с Путин в Кремъл.

Разговорите в Москва са непредвидими, само че развиването на полевите дейности в Идлиб не са в интерес на Анкара, макар изказванията на турския боен министър. Стратегическият град Саракиб /там се сливат автомагистралите М-5 и М4/ беше още веднъж високомерен от държавните войски, благодарение на Русия. Решаваща роля още веднъж е изиграла съветската авиация. Прави усещане, че сега градът е "запечатан " от съветската войска. Руското министерство на защитата незабавно е пуснало новината на своя уебсайт. Там са ситуирани елементи на съветската военна полиция, чийто състав е от чеченци.

Ще тръгнат ли в действителност бежанци към България?

Интересното в тази ситуация е, че кардинално там, където се появят чеченци-военни служители на реда, нормално се подменят по-късно от..... "Вагнер ". Проправителствени специалисти допускат, че евентуално разполагането на чеченците в Саракиб е било контрактувано с Анкара. За това говорело и намаляването на интензитета на турските бомбардировки с дронове и артилерия. В тази светлина упоменатите експерти допускат, че американците не са обезпечили нужната поддръжка за Турция във въздушното пространство на Идлиб, която да обезврежда съветската авиация. Вчера шефът на Пентагона Марк Аспер приказва единствено за филантропична помощ. От друга страна, опозиционни експерти смятат, че трактовката за турско-руското съглашение за Саракиб е само съветска агитация. Целта е да бъде ерозирана мощната мотивация на бунтовниците, които на терен демонстрират мощен строеви дух, за разлика от проправителствените елементи. Едно е несъмнено - войната не е единствено на терен, тя е и на медийно и психическо равнище.

Сериозна бежанска вълна след дейностите на Турция в Северна Сирия, чака Владимир Чуков

Възможно е това да е подготовка за срещата на високо ниво в Москва и обрисуване на първите линии от бъдещата сделка сред Ердоган и Путин, на фона новите полеви действителности. Самият турски президент съобщи, че отива в Москва, с цел да контракти "прекратяване на огъня ". Въпросът е обаче по какъв начин разчита турският водач тези действителности.

Очаква се също по този начин да спадне и вербалната настъпателност на турския водач към Европа. Ако това стане, ще се разбере, че Ердоган е ползвал класическата за бойните дейности в Сирия тактичност за отваряне на втори, спомагателен фронт против главния си съперник. Този, против Европейски Съюз и предизвикването на бежанската рецесия с Гърция, е тъкмо подобен. Практиката в Сирия и изключително в Либия демонстрира, че в последно време работата на "Вагнер " се усили и управлението трябваше да разнообрази етническия състав на своите чиновници. Формира се огромен контингент от украинци и чеченци /не са малко тези, които минават от съветска държавна работа в съветската частна военна компания/. Според наблюдаващи, в Либия в редовете на Вагнер има и представители на източноевропейски страни, без да се загатва тъкмо за кои става въпрос. В същото време преди ден в Анкара дойде на посещаване американска делегация, която да разиска обстановката в Идлиб. В нея влизат пратеникът за Сирия Джеймс Джефри и непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Кейли Крафорт. За първия, това е втората аудиенция единствено за две седмици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР