Ара Маликян, ливанецът с арменски произход и испанка душа, отново

...
Ара Маликян, ливанецът с арменски произход и испанка душа, отново
Коментари Харесай

Ара Маликян – скок към Космоса

Ара Маликян, ливанецът с арменски генезис и испанка душа, още веднъж бе в София. И за два дни съумя да разтресе зала 1 на НДК четири пъти. И даже единствено името Royal Garagе Tour – феноменално съчетана неуместна еклектика, може да даде визия за това какво се случи на сцената.

Бендът, уместно за мащабите на гараж, бе единствено от двама музиканти, само че какви! Емоцията и пристрастеността от добре познатата виртуозна цигулка на Ара този път се вливаше в необятния спокоен океан, донесен от вълшебните пръсти на кубинския пианист Иван Мелон.

На сцената дуото сътвори не просто чувство за оркестър, а за „ другарска “ борба сред две стихии, за надсвирване сред струни и клавиши, и, в това време, за необикновен уют. Публиката като че ли беше като малко дете, с което първо си играеш, даваш му цялата си любов, след това му разказваш приказка, по-късно му предаваш най-хубавите уроци, само че които си кадърен, след това отново приказка... Накрая, и огромни, и дребни, израстват дружно – поради взаимната връзка и любов. Отново любов.

И това евентуално са изпитали освен хората в България, а и всички, които Ара Маликян и Иван Мелон съумяха през предходната година да зарадват – с близо 80 концерта в Испания и Мексико. „ Свириха на площади, в крепости, на открити подиуми, в църкви и в паркове, само че не оставиха музиката да замлъкне “, описват от „ БГ саунд стейдж “.
Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов Снимка: Анастас Търпанов
„ Събрахме се, погледнахме напред и създадохме нов и съгласуван с действителността концертен формат. Шоу в по-малки измерения, в по-малки пространства. Главен воин е не музиката, а хората, възприятията, желанието да продължим напред, което в този момент сплотява всички “, споделят музикантите.

И съумяват – техните „ дребни “ измерения в действителност са един „ дребен “ космос от докосващите и към този момент познати авторски композиции на Ара Маликян, каквато е „ Валсът на Кайро “, отдадена на раждането на сина му. Той към този момент е на 7 години, носи същото име като това на столицата на Египет и е от щастливия брак на Ара с актрисата и режисьорка Наталия Морено.

От класиката, през Дейвид Бауи и Бьорк, до другите му лични части – Nana arrugada (Приспивна песен) и динамичните Pisando flores (Настъпващи цветя) – всичко при Ара е все по този начин цветно, експресивно, извънредно, като в по детски благополучен панаир. И всичко е богато овкусено с неговите монолози, издържани в стила на стендъп комеди – познати, само че златни.

Специално внимание заслужава Иван „ Мелон “ Люис. Този към момента неизвестен у нас композитор, пианист и продуцент е известно и екзотично име в света на джаза и на класическата сцена. Роден е през 1974 година в кубинския град Пинар дел Рио, само че от 1998 година живее в Испания. Трикратно е номиниран за латино „ Грами “.

И той, както Ара, бързо се вписва в испанската музикална сцена – поради своята афрокубинска екзотичност и музикален гений. Работи с едни от най-големите испански и европейски музиканти – Джоан Мануел Серат, Шарл Азнавур, Мариза. Прочут е като пианист на световноизвестната испанка Конча Буйка, гостувала и у нас. С нея работи седем години.

Ivan Melon Lewis Quartet обикаля Европа и взе участие в най-големите джаз фестивали. През 2015 година планът The Cuban Swing Express събира десетима от най-талантливите кубински музиканти, които живеят в Европа. Те съчетават обичайните детайли на кубинската музика с новия джаз тон.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР