Аптеките в малките населени места в Пловдив и другите райони

...
Аптеките в малките населени места в Пловдив и другите райони
Коментари Харесай

Регламент от Европа удря аптеките на село

Аптеките в дребните обитаеми места в Пловдив и другите региони на страната ще изпитат най-големи компликации с покриванията на условията на Европейския правилник - за въвеждането на верификацията - системата за надзор на фалшифицирани медикаменти в Европейски Съюз. Тази система е наложителна за всички страни от Европейски Съюз. Спазването на условията ще подсигурява на всички консуматори на лекарствени артикули, отпускани по лекарско наставление, че няма да получат от която и да е аптека подправено лекарство. Това съобщи Димитрия Стайкова - заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз.

Финансовите разноски, които аптеките би трябвало да създадат за въвеждането на системата, ще ги натоварят съществено предвид на по-малките обороти, които осъществят. За да покрие условията за верификация, всяка аптека би трябвало да вкара характерен програмен продукт, специфичен читател и да се записва в Българската асоциация за верификация на медикаментите. Освен това е нужен бърз интернет, посочи Димитрия Стайкова.

В Пловдив от към 200 аптеки на този стадий към половината разполагат с нужния програмен продукт за покриването на условията. Крайният период за това е 9 февруари тази година. На пазара обаче занапред ще навлизат медикаменти с новите опаковки, които ще се оферират дружно с наличните медикаменти със остарял външен тип. Новите условия ще натоварят в допълнение работата на аптечната система.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР