Аптеките няма да могат да отпускат аналози на предписаните лекарства.

...
Аптеките няма да могат да отпускат аналози на предписаните лекарства.
Коментари Харесай

Ананиев разреши замяната на липсващо лекраство с генерично в аптеките, после се отказа

Аптеките няма да могат да отпускат аналози на предписаните медикаменти.

© Цветелина Белутова На здравния министър Кирил Ананиев му се е наложило в един ден да смъкна от уеб страницата на министерството две свои разпоредби. Първото е заповедта за запрещение на тежкотоварния транспорт към Турция, а второто е проектонаредба за така наречен генерично заменяне в аптеките по време на изключителното състояние.

Вчера сутринта министерството качи за публично разискване със скъсен период от две седмици проектонаредба, с която позволява на фармацевтите да оферират на пациентите същия медикамент, само че с друго комерсиално название, в случай че предписаното лекарство липсва.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Идеята е по време на изключителното състояние пациентите да не търсят по аптеките даден артикул и да се излагат на заплаха, а да получат навременно лекуване и да се приберат бързо вкъщи.
Общопрактикуващите лекари, обаче, се опълчиха в намерено писмо на предлагането и оповестиха, че те носят отговорност за лекуването и няма да разрешат влизането в действие на сходна разпоредба. В същото време единствено в три страни от Европейски Съюз - Австрия, България и Малта, генеричното заменяне в аптеките към момента не е позволено.

Продължилият няколко часа спор сред здравните експерти беше цялостен напрегнато, като даже ръководителят на сдружението на общопрактикуващите лекари е съобщил пред БНР, че са се споразумели с ръководителя на фармацевтичния съюз да отдръпват предлагането си, което от БФС изрично опровергаха. Накрая, след писмото на лекарите, здравният министър смъкна от уеб страницата плана.

Защо беше препоръчан текстът

След въвеждането на изключителното състояние здравната каса внесе редица облекчения в отпущането на медикаменти на хронично болните пациенти. Става въпрос за общо 1.5 млн. души, които получават лекарства, платени изцяло или отчасти от НЗОК.

Два месеца след анулацията на изключителното състояние пациентите могат да не търсят рецепта от персоналния си доктор всеки месец, а единствено да показват книжката си в аптеката и против това могат да им провиснал месечната доза медикаменти.

Срокът на протоколите за скъпоструващо лекуване също се удължава с два месеца и пациентите няма да посещават лекарите си и здравната каса, с цел да получат и заверят новия документ.

В същото време, обаче, поради по-бавния период на доставките в аптеките някои от медикаментите стартират да липсват. Става въпрос освен за най-популярните антигрипни артикули, само че и за голям брой необятно налични медикаменти, като такива за високо кръвно налягане. От своя страна те повече от 20 в една група, от доста години са на пазара и са с идентичен състав. Фармацевтите доста пъти са предложили текст да оказват помощ на пациентите в избора на най-хубавия артикул на най-хубавата за тях цена. В доста европейски страни като Германия, да вземем за пример, е въведено и така наречен генерично изписване - медикаментите се изписват единствено по интернационално непатентно название, а благодарение на фармацевта пациентът си избира медикамент на най-хубавата за него цена.

България е една от трите европейски страни, в които на фармацевтите към момента не е позволено да продават на пациентите еквивалент на техния артикул, в случай че това категорично не е посочено в рецептата.
Председателят на фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова изясни, че в тази ситуация става въпрос единствено за времето на изключителното състояние и единствено за при единодушие на пациентите, като от тази опция ще бъдат изключени медикаментите без аналози, биологичните и биоподобните лекарства.

Какво споделиха считат лекарите

Според писмото им до министъра и шефа на здравната каса, лекарите би трябвало да диагностицират и лекуват посредством установяване на лечението, а фармацевтите - да извършват предписаното лекуване, по този начин както е заложено от лекуващия доктор. " Възможността за генерично заменяне съществува, при изискване, че е категорично посочена от назначилия лекуването доктор, който по закон носи цялата отговорност за следствията от извършеното лекуване, тъй като персоналния доктор познава пациента от години, знае анамнезата на живота му, алергичните прояви, съпътстващите болести и терапия, съответните лекарствени взаимоотношения и противопоказания, обществена среда и привички, финансов статус и настройки за придържане към една или друга терапия и други ", се споделя в писмото, подписано от ръководителя на управителния съвет доцент доктор Любомир Киров.

Той припомня, че по настоящата разпоредба когато лекарството е предписано под съответно комерсиално название, то се отпуска тъкмо то и когато аптеката не разполага с него, магистър-фармацевтът е задължен да го обезпечи в период до 24 часа.

" Възможно е генерично изписване или генерично заменяне на медикаменти в аптеката когато е неотложно, допустимо и належащо, само че не може да се прави зад тила на лекуващия доктор. Аптекарят е свободен да упражнява своята " грижа ", единствено когато приказваме само за медикаменти без лекарско
наставление и за добавки.

Какво отвърнаха фармацевтите

В писмо от ръководителя на фармацевтичния съюз проф. Стоименова се споделя, че отпущането на медикаменти със същата лекарствена форма и количество е съблюдаване на предписаното лекуване и не подменя волята на лекаря.
" В изискванията на пандемията то щеще да помогне да се лимитират оптимално контактите на пациентите с повторни визити при медицински експерти или аптека, в търсене на наставления лекарствен артикул, каквито са и напътствията на Националния действен щаб ", счита тя.

В писмото си тя отбелязва, че явно част от лекарите не са узрели за тази опция и пита дали останалите държави-членки бъркат в лекарствената си политика и лекарите в тези страни смятат, че генеричното заменяне лишава отговорността им за лекуването.

Тя разгласи, че чака тези, които са се оповестили против препоръчаната смяна да реагират градивно в случаи на дефицит от избрани лекарствени артикули и да поемат своята отговорност, като не чакат магистър-фармацевтите да нарушават настоящото законодателство.

В момента в множеството аптеки е закачен надпис, че отпущането на медикаменти по лекарско наставление без рецепта или рецептурна брошура, може да докара до окончателното затваряне на аптеката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР