Аптеките днес затвориха за 2 часа в знак на протест

...
Аптеките днес затвориха за 2 часа в знак на протест
Коментари Харесай

Фармацевти и собственици на аптеки протестират в цялата страна

Аптеките през днешния ден затвориха за 2 часа в символ на митинг против препоръчаните промени в метода на разпределяне на медикаменти по Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), с които се понижават заплащанията за осъществяване на такива предписания.

 
Какво желаят протестиращите?
Фармацевтите поддържат измененията в Наредба №4, касаещи изписването на медикаменти за един пациент на една рецепта. Предвидено е вместо доста предписания с до три лекарствени продукта, на пациента да се изписва едно голямо  наставление, в което да има безграничен брой лекарствени артикули, като всеки от тях да може да се извършва в разнообразни аптеки, съобщи БНР.

Те не са съгласни обаче с смяната в наредбата, да стане без финансова аргументация по какъв начин ще се обезпечи активността за осъществяване на рецептите, уточни Димитър Маринов – ръководител на управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Някои от фармацевтичния отрасъл са безапелационни, че измененията ще доведат до банкрути на аптеките и заплашват да прекратят работата си със Здравната каса.

Протестиращите считат, че смяната би трябвало да върви редом с гарантиране и финансово застраховане на активността на аптеките.

Към националния митинг на фармацевтичния бранш се причислиха аптеки от областите София, Благоевград, Бургас, Добрич, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Сливен, Хасково, Ямбол, Търговище и други В столицата по-малките аптеки затвориха касите си сред 14:00 и 16:00 часа, а на други места в страната от 10:00 до 12:00.
 Zatvorenaapteka Протестираща аптека в Бургас Снимка: БГНЕС
" Аптеките към този момент не могат да устоят да правят тази активност, тъй като тя е финансово ангажираща доста, т.е. аптеката би трябвало да подсигури огромно количество лекарствени артикули, върху които няма марж, т.е. тя дотира и финансира НЗОК като отпуска безплатните медикаменти на пациентите, след което чака месец тези пари да бъдат възобновени. Някои аптеки ще уведомят Касата, че ще прекратят активност от 14 до 16 часа. Други аптеки – от 10 до 12 часа, а трети – в четвъртък, последният ден за подаване на мнение по наредбата, ще уведомят с едномесечно предупреждение НЗОК, че ще прекратят активност – т.е. няма да отпускат към този момент артикули по Касата " - разясни Димитър Маринов.

 
Какъв е отговорът на Здравната каса?
В ответно мнение на НЗОК по отношение на идните промени в Наредба №4 се твърди противоположното на предявените искове от фармацевтичния отрасъл. 

" Заложените в бюджета на НЗОК средства през 2024 година за здравноосигурителни заплащания към аптеките за активността им по разпределяне на лекарствени артикули (заплащани 100 на 100 от бюджета на НЗОК) са с близо 11% повече от средствата за тези заплащания за миналата 2023 година Тези средства са в размер малко над 36 млн. лева " - написа в мнението в уеб страницата на Здравната каса.

Според оповестените отчетни данни януари т.г. са разказани разноски в размер на 1,8 млн. лева, а през март 2024 година те са 3,4 млн. лева За месец май оповестените разходи са нарастнали до 5,9 млн. лева, а за месеците юни и юли, районните здравноосигурителни каси регистрират поръчки за разноски в размер надлежно на 8,1 млн. лева и 8,4 млн. лева. 

Към края на юли общият размер на здравноосигурителните заплащания за активността на аптеките по разпределяне на лекарствени артикули, заплащани напълно от НЗОК на база електронна рецепта, към този момент ще съставлява разход от 34 млн. лева или близо 94% от здравноосигурителните заплащания, заложени в бюджета на НЗОК по това перо.

Посочената сума също по този начин съставлява към 56% от цената на самите лекарствени артикули, заплатени напълно от бюджета на НЗОК, по отношение на мнението.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР