Аптека заблуждава клиентите си, че спестяват повече от двойно спрямо

...
Аптека заблуждава клиентите си, че спестяват повече от двойно спрямо
Коментари Харесай

Аптека заблуждава клиентите си за отстъпките на лекарствата

Аптека заблуждава клиентите си, че икономисват повече от двойно по отношение на действителния размер на отстъпката на медикаменти с понижение. За това оповестиха от Комисията по отбрана на потребителите (КЗП).
Заблудата идва от това, че посоченият от търговеца % е изчисляван на база избраната по закон пределна цена на медикаментите, а не въз основа на действителната им цена, на която по принцип те се продават в този обект.
По думите на ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов има избрани групи медикаменти, за които са въведени пределни цени, на които те могат да се продават. Той отбелязва, че има и органи към Министерството на здравеопазването, които наблюдават за използването на тези нормативи.
При своята инспекция във връзка постъпила тъжба КЗП открива, че посочената отстъпка е изчислена на база пределната цена, която се съдържа в съответния норматив, а не на база действителната цена на която е продавана стоката.
"Така в действителност се оказва, че вместо спестената сума да е 18,80 лева, както търговецът твърди, тя в действителност е 8,50 лева, което значи, че потребителят е бил подведен ", изясни ръководителят на КЗП.
Маргаритов акцентира, търговецът би трябвало да пресмята понижената цена по отношение на цената, на която действително е продавал стоката и то най-малко в продължение на 30 дни. Това важи както за първичните понижения, по този начин и за случаите, в които след това от понижената цена се понижава още, без да се сборува механично процентът.
Той добавя, че е значимо потребителите да получават оптимално правилна информация, въз основа на която да създадат своя избор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР