Априлската епопея не е само история и памет, която предаваме

...
Априлската епопея не е само история и памет, която предаваме
Коментари Харесай

Вицепрезидентът участва в отбелязването на 146-годишнината от Априлската епопея в Дряновския манастир

Априлската епопея не е единствено история и памет, която предаваме на децата си. Тя е и отговорност към историята, която пишем през днешния ден. Всяко време има своите борби. Нашата борба е за просперираща България, в която има правдивост и пълноправие, в която всеки българин живее почтено, а не се усеща пренебрегнат отвън борда. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото отбелязване в Дряновския манастир на 146-годишнината от Априлската епопея.

„ Незабравими са деветте дни на Дряновската епопея. Многочисленият зложелател завоюва, само че не съумя да победи свободния духом български народ, който възкръсна от саможертвата на героите “, посочи Йотова. В словото си тя уточни, че в своята дълга история българският народ е оцелявал в храмовете на вярата, в манастирите и църквите, където са се родили българската книжовност, книжнина и просвета.

„ Героите на Априлското въстание не са анонимни, имената им със златни букви са записани в епопеята на незабравимите “, акцентира вицепрезидентът. „ Тези герои ни завещаха мощната родова памет. Българската независимост не се роди инцидентно, възпламени се в тъмните рабски епохи от искрата на православната религия, мина през образованието и културата и избухна в огъня на национално-освободителното придвижване “, уточни Йотова.

По думите й доста малко нации по света се гордеят с такава славна история. „ България не е дребна, с една от най-дългите държавнически обичаи е. Дадохме на славяните книжовност, на нашите букви пишат над 300 млн. души. Да пазим тази еднаквост, да се гордеем с нея и да реагираме на всеки, дръзнал да пренаписва историята “, прикани вицепрезидентът.

Илияна Йотова участва на панихида в храм „ Св. Архангел Михаил “ и сервира венец пред Паметника-костница.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР