Apple вероятно ще се сблъска със спад на приходите за

...
Коментари Харесай

Анализатори очакват първия спад на Apple от 2019 г.


Apple евентуално ще се сблъска със спад на приходите за първи път от 4 години насам
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато Apple приготвя финансовия си доклад за последното тримесечие на календарната 2022 година (първо тримесечие на фискалната 2023 година за компанията), анализаторите предвиждат спад в приходите на американския ИТ колос . Очаква се тримесечните доходи на Apple да намалеят за първи път от началото на 2019 година

Според анализатори, интервюирани от Refinitiv, приходите на Apple за интервала октомври-декември 2022 година ще възлязат малко над 121 милиарда $. Това е по-нисък резултат в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, когато компанията регистрира 123,9 милиарда $, отбелязва CNBC.

Уолстрийт предвижда продажби на iPhone, iPad и Mac за тримесечието надлежно за $68,29 милиарда, $7,76 милиарда и $9,63 милиарда, а други артикули ще донесат на Apple $15,26 милиарда Компанията ще разгласява финансовите си резултати по-късно през днешния ден.

Анализаторите изясняват хипотетичния спад с неуспеха на компанията да създаде задоволително iPhone от висок клас за коледните и новогодишни празници. Основното дружество за сглобяване на смарт телефони в Китай беше затворено за няколко седмици, заради коронавирус блокирания. Клиентите започнаха да се оплакват от закъснение на доставките на нови iPhone през ноември.
още по темата
В същото време управлението на Apple предизвести вложителите, че индустриалните проблеми ще доведат до по-ниски доставки от „ предстоящото по-рано ”. След това доста анализатори, които наблюдават котировките на Apple, започнаха да утежняват оценките си за нейните акции.

Друг отрицателен фактор, който се отрази освен на Apple, само че и на останалите производители на електроника, е общият спад на пазарите на лични компютри и смарт телефони, обвързван с понижаване на търсенето след скока по време на пандемията, както и желанието на потребителите и бизнеса да понижат разноските в подготовка за възможна криза.

По-рано специалистите на IDC регистрираха най-големия спад на тримесечните доставки в историята на смарт телефон промишлеността: през октомври-декември 2022 година доставките на устройства понижиха с 18% на годишна база. Още по-силно понижение през последното тримесечие записва PC пазарът – доставките на настолни компютри и преносими компютри паднаха с 28%.

Много вложители обаче имат вяра, че Apple се оправя по-добре от съперниците си даже на свиващ се пазар. „ Въпреки че положението на потребителското търсене остава мотив за безпокойствие в близко бъдеще, ние имаме вяра, че главните фактори, подкрепящи бизнес модела на Apple са непокътнати и силата/стабилността на екосистемата на Apple остава подценена ”, разяснява Ерик Уудринг, анализатор от Morgan Stanley.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР