Apple удължи споразумението си за доставка на модеми с Qualcomm,

...
Apple удължи споразумението си за доставка на модеми с Qualcomm,
Коментари Харесай

Apple удължи сделката за 5G модеми на Qualcomm до 2026 година

Apple удължи съглашението си за доставка на модеми с Qualcomm, с което алармира на промишлеността, че към момента има години до готовността на личния модем на колоса от Купертино. Apple би трябвало да показа своята линия iPhone 15 на следващия ден. Всички тези смарт телефони ще се доставят с 5G модеми на Qualcomm под капака, както беше планувано в началото.

През 2019 година софтуерният колос закупи бизнеса с 5G модеми на Intel за 1 милиарда $. С придобиването Apple беше на път да поеме контрола върху още една част от мобилния си бизнес и да понижи още повече зависимостта от снабдители от трети страни. Сделката беше финализирана преди 2020-та година, само че с наближаването на края на тази година към момента няма подготвен артикул.

Миналата година беше обявено, че прегряването на прототипите доста е забавило напредъка на програмата. Apple анализаторът Минг-Чи Куо даже допусна, че самодейността може да се е провалила изцяло.

Провали ли се Apple в модемите?

При оповестяването на новото съглашение Qualcomm съобщи, че към този момент ще доставя модемни системи Snapdragon 5G за стартирането на смарт телефони на Apple през 2024, 2025 и 2026 година. Това значи, че Apple има време до 2027 година, с цел да изглади всички проблеми. Ако до тогава компанията не успее да създаде сполучлив дизайн на модема – това ще са 7 години, а може би и повече – тогава може би ще е най-добре да отпише цялото нещо като загуба и да продължи напред.

Разбира се, това е най-лошият вероятен сюжет. Удълженото съглашение просто дава на Apple повече време за работа по личния си модем, който би могъл да бъде въведен в по-малък мащаб в определени артикули през идващите 1-2 години като нещо като обществено тестване, преди да се премине към потребление извънредно на личен модем. Освен че ще понижи зависимостта си от снабдител от трета страна, цялостният надзор върху модемния чип проправя пътя за спомагателна успеваемост, която може да докара до по-дълъг живот на батерията и по-добра продуктивност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР