Apple ще увеличи таксите, които разработчиците плащат, за да бъдат

...
Apple ще увеличи таксите, които разработчиците плащат, за да бъдат
Коментари Харесай

Технологичните гиганти прехвърлят част от тежестта на дигиталните данъци върху по-малките бизнеси

Apple ще усили таксите, които разработчиците заплащат, с цел да бъдат техните приложения качени в App Store. Така компанията става следващият софтуерен колос, който трансферира част от разноските по новите цифрови налози на по-малките бизнес.

Този ход на Apple идва, откакто страни като Англия, Франция, Италия и Турция вкараха налози върху цифровите услуги. От производителя на iPhone обявиха, че някои от корекциите на цените са резултат от измененията в  ставките на Данък добавена стойност в някои страни

„ Когато има промени на налозите или на валутните курсове, от време на време ни се постанова да обновяваме цените в App Store “, разясниха от компанията.

От Apple разясниха, че таксите ще бъдат поправени в Германия поради промени в Данък добавена стойност и във Франция, Италия и Англия поради цифровите налози. Цените за крайните консуматори в тези страни няма да бъдат изменени. Поскъпване обаче ще има в Чили, Мексико, Саудитска Арабия и Турция.

Темата за цифровите налози сътвори напрежение сред редица страни и Съединени американски щати, където са основани множеството софтуерни колоси. Белия дом счита, че въвеждането на сходни такси е незаслужено и дискриминационно по отношение на американските компании.

По-рано тази година Вашингтон се отдръпна от договаряния за създаване на интернационална система за цифрово данъчно облагане, поставяйки под въпрос опцията да бъде реализирано интернационално съглашение за цифров налог. От Съединени американски щати даже заплашиха страните, планиращи да вкарат сходен налог, с мита върху вноса.

Apple обаче не е единствената компания, която търси способи да трансферира част от разноските по цифровите налози върху други бизнеси.

Преди няколко дни от Гугъл споделиха рекламодателите във Англия, че към цените за рекламно пространство ще бъде добавена такса, която ще се дефинира от новия цифров налог в страната (в момента той е 2%). Тази такса ще влезе в действие на 1 ноември.

По-рано през август от Amazon също оповестиха, че ще усилят таксите за търговци като нея поради цифровия налог.

„ Не съм сюрпризиран от измененията в цените “, разяснява Декстър Тилиен от Fitch Solutions.

„ Нищо не може да попречи на софтуерните компании да подхващат сходни ограничения, въпреки че това не се отразява добре на имиджа им. Това не е толкоз въпрос на данъчно облагане, колкото на конкурентоспособност, защото в последна сметка разработчиците и търговците, които желаят да употребяват техните услуги, ще би трябвало да платят таксите “, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР