Apple се сблъска с безпрецедентно текучество на ръководно ниво, пише

...
Apple се сблъска с безпрецедентно текучество на ръководно ниво, пише
Коментари Харесай

Изпълнителните директори на Apple бягат – 11 души напуснаха ключови позиции през последните месеци

Apple се сблъска с невиждано текучество на управително равнище, написа Bloomberg. От втората половина на 2022 година до през днешния ден към дузина изпълнителни шефове са напуснали компанията по една или друга причина. Повечето от тях са работили в Apple в продължение на повече от 15 години.

Повечето от тези, които са напуснали Apple, са били вицепрезиденти. Те са били малко под равнището на старши вицепрезидент и са докладвали на ръководителя на компанията Тим Кук. Те са били едни от най-важните фигури в компанията и са отговаряли за доста основни аспекти от активността на Apple.

Изданието отбелязва, че Apple е изгубила 11 души, които са следили такива области като индустриален дизайн, онлайн магазин, осведомителни системи, калкулации в облак, създаване на хардуер и програмен продукт, отбрана на персоналните данни на потребителите, продажби на разрастващите се пазари, обслужване на клиенти и покупки. В последно време текучеството в тези области в Apple е доста по-голямо, в сравнение с в предишното. През последните години компанията можеше да загуби един или двама вицепрезиденти в границите на 12 месеца.

Наблюдава се и приток на нови ръководители в компанията, написа Bloomberg. В множеството случаи обаче напускането на ръководители значи, че Apple е трябвало да преразпредели отговорностите сред останалите. Например Анна Матиасон, вицепрезидент на онлайн магазина на Apple, беше сменена от директния си заместител Карен Расмусен. Отговорностите на Тони Блевинс, свързани с покупките, бяха предадени на сътрудника му Дан Роскес и на назначения му зависещ Дейвид Том. Ролята на вицепрезидента по продажбите Хюг Асеман, отговарящ за разрастващите се пазари, беше разпределена сред ръководещия шеф за Индия Ашиш Чоудхари и старшия шеф за европейските пазари Хуан Кастелано.

Лаура Легрос, изпълнителен шеф за хардуер, пое функционалностите на Яник Бертолус, вицепрезидент за хардуерна целокупност – предходната му роля бе поета от заместника му Том Мариб. Джон Щауфер, вицепрезидент на отдел „ Софтуер “, е сменен от двама директни заместници – Джереми Сандмел и Дейвид Бидерман. Питър Стърн, световен началник на отдела за услуги на Apple, е нараснал във вицепрезидента на Apple Music Оливър Шусер, ръководителя на продуктовия дизайн Робърт Кондрк и вицепрезидента по корпоративното развиване Адриан Перика. От април длъжността вицепрезидент по облачните технологии, която в този момент се заема от Майкъл Абът, ще бъде заета от вицепрезидента по развиването на услугите Джеф Робин.

Според Bloomberg разбъркването може да засегне освен висшите позиции, само че и по-ниските равнища на компанията. Източници в Apple допускат, че някои изпълнителни и висши ръководители (под равнището на вицепрезидент) също могат да се отдръпват в близко бъдеще.

Той отбелязва, че текучеството в Apple може да се дължи частично на възходящото равнище на отговорност, което се дава на ръководителите, на възходящата администрация в компанията, както и на вътрешната политика и търканията сред отделите, породени от преразпределението на средствата за развиване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР