Apple пусна спешни пачове за остарелите версии на iPhone и

...
Apple пусна спешни пачове за остарелите версии на iPhone и
Коментари Харесай

Apple ще защити по-старите iPhone и Mac с пускането на спешни пачове срещу шпионски софтуер: как да се предпазите?

Apple пусна незабавни пачове за остарелите версии на iPhone и Mac. Актуализацията отстрани уязвимостта CVE-2023-41064 и опцията за отдалечено хакване на устройствата, за следващо наблюдаване на потребителите благодарение на шпионски програмен продукт, създаден от израелската компания NSO Group.

За кои устройства са предопределени пуснатите пачове?

Актуализацията на iOS 15.7.9 е предопределена за устройствата, като iPhone 6s, iPhone 7 и iPhone SE, както и за iPad Air 2. Компанията пусна и пачове за macOS Big Sur и Monterey, основани за моделите Mac, пуснати от 2013 година насам.

Каква е заплахата от заразяване?

Apple предизвестява, че хакерите интензивно се възползват от софтуерната междина, като изпращат особено модифицирани изображения, които могат да накарат iPhone, iPad или Mac да извърши злоумишлен код, в това число и евакуиране на злоумишлен програмен продукт или посещаване на подобен уебсайт.

Уязвимостта е открита от групата Citizen Lab, която е профилирана в осведомителната сигурност, по време на сканиране на служебно устройство. „ Веригата за експлойт съумя да компрометира iPhone, работещ с най-новата версия на iOS (16.6), без никаква интервенция от страна на жертвата “ — означават от Citizen Lab.

Как да се предпазите?

Американската организация за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA) също предизвести за обилни опасности, свързани с тази накърнимост, и прикани потребителите на Apple неотложно да актуализират своите устройства, с цел да избегнат вероятни хакерски атаки.

Ситуацията с уязвимостта, открита в продуктите на Apple, акцентира значимостта на навременното актуализиране на софтуера на устройството за отбрана против кибер-заплахи. Потребителите могат да конфигурират пачовете, като отидат в Настройки → Общи → Актуализация на софтуера. Експертите мощно предлагат да включите функционалността за автоматизирано актуализиране, тъй че устройството независимо да конфигурира нужните кръпки при тяхното излизане.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР