Apple премахва възможността за инсталиране на уеб приложения директно на

...
Apple премахва възможността за инсталиране на уеб приложения директно на
Коментари Харесай

Приложение или нищо: Как Apple наказа потребителите си в ЕС

Apple отстранява опцията за инсталиране на уеб приложения непосредствено на началния екран на iPhone и iPad в Европейски Съюз с претекста, че не може да предложи тази функционалност след приемането на Законодателния акт за цифровите пазари в евросъюза, оповестява Ars Technica.

Уеб приложенията и особено тези с PWA (progressive web app) функционалност оферират голям брой благоприятни условия за потребителите без значение от платформата, която употребяват (iOS, Android, Windows и т.н.) и без нужда да конфигурират стратегия или игра от магазина за приложения. Пример за това е музикалната платформа Spotify, която е изцяло функционална непосредствено през уеб.
 Apple трансформира iPhone в AI смарт телефон след броени месеци
Apple трансформира iPhone в AI смарт телефон след броени месеци

Това стана ясно от думите на боса на компанията Тим Кук

Това единствено по себе си е проблем за Apple, защото заобикаля наложителните отчисления, които събира от App Store.

С акта за цифровите пазари, също така, компанията беше задължена да разреши и други браузъри за iOS, с изключение на вградения Safari. Тъй като точно браузърът рендира уеб приложенията, съгласно Apple се появява потребността от " създаване на напълно нова архитектура за интеграция " - и то в случай, че компанията твърди, че заинтригуваните консуматори са " доста малко ".

Така PWA в Европейски Съюз непосредствено ще препращат в Safari и по този начин ще изгубят някои от главните си преимущества.
 Apple може да допусне и други системи за мобилни заплащания в iPhone
Apple може да допусне и други системи за мобилни заплащания в iPhone

Иначе компанията рискува да отнесе голяма санкция в Европейски Съюз

Тезата на Apple звучи рационална, само че не и сложена в подтекст. В Брюксел компанията твърдеше, че архитектурата на iOS е най-сигурната на пазара и не може елементарно да бъде компрометирана. Освен това, самостоятелни браузъри по този начин или другояче ще бъдат допускани единствено след спазването на прецизни критерии, излиза наяве от формалното мнение на Apple.

Иначе казано, евентуално потребна функционалност пада жертва на разногласията с Брюксел.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР