Apple предупреди индийските журналисти и опозиционни политици за опитите на

...
Apple предупреди индийските журналисти и опозиционни политици за опитите на
Коментари Харесай

Apple обвини индийското правителство в кибератаки срещу смартфоните на опозицията

Apple предизвести индийските публицисти и опозиционни политици за опитите на държавни хакери да обхванат в техните iPhone-и. В отговор представители на ръководещата партия Бхаратия Джаната (BJP) започнаха следствие на сигурността на устройствата на Apple и показаха подозрения по отношение на логаритмите за вътрешна сигурност на компанията. За това заяви вестник The Washington Post, базирайки се на свои източници.

Според три добре осведомени лица – високопоставени чиновници в администрацията на министър-председателя Нарендра Моди, те са поискали от представителите на Apple в Индия да смекчат политическите последствия от предизвестията. Експерт по сигурността на Apple от чужбина също е бил извикан на среща в Ню Делхи, с цел да предложи различни пояснения за отправените към потребителите предизвестия.

Събитията провокираха безпокойствие в централата на Apple в Купертино и демонстрираха по какъв начин даже най-мощните софтуерни компании могат да се сблъскат с напън от страна на дейното управление на една от най-многолюдните страни в света и основен софтуерен пазар.

Сред 20-те души, които получиха предизвестия от Apple, бяха публицисти и политици, критикуващи Моди и неговия съдружник, предприемача Гаутам Адани. Сред получилите вести е и представителят на най-голямата опозиционна партия. На двама публицисти – Ананд Мангнала и Рави Наир от Проекта за докладване на проведената престъпност и корупцията (OCCRP) – са изпратени вести, че телефоните им са били хакнати.

На 31-ви август планът OCCRP разгласява взаимно следствие с английските осведомителни издания Financial Times и Guardian, в което се оповестява, че дългогодишни сътрудници на Адани са прехвърляли средства посредством офшорни подставени компании в обществено търгуваните акции Adani. Адани отхвърли изказванията в материала, само че отчетът насърчи апелите за парламентарно следствие на хипотетичните операции с акциите и възобнови рецензиите, че държавното управление на Моди не е съумяло да контролира покупко-продажбите на Адани заради преданост към предприемача.

Според разбора на Amnesty часове откакто OCCRP е поискала коментар от Адани седмица преди публикуването на материала, незнайни хакери са употребявали експлойта Blastpass, с цел да обхванат в телефона на Мангнале и да конфигурират Pegasus. Amnesty съобщи, че не е разкрила доказателства за опит за хакване на телефона на Ананду, което не е извънредно след реализирането на сходни комплицирани офанзиви.

Представители на Adani Group и BJP отхвърлиха да са забъркани в хакерските офанзиви и приканиха индийското държавно управление да даде нужните доказателства за осъществяване на следствие. По-рано обаче журналистическата асоциация Forbidden Stories и Amnesty International откриха, че телефоните на индийските публицисти и политици са били инфектирани с шпионския програмен продукт Pegasus на израелската компания NSO Group, за който NSO твърди, че се продава единствено на държавни управления.

През 2018 година Citizen Lab откри доказателства, че сървърите, употребявани за инсталиране на шпионския програмен продукт на NSO Group, са били вградени точно в индийските телекомуникационни мрежи. Две години по-късно, през 2020 година, Citizen Lab и Amnesty откриха, че 9 правозащитници в Индия са били хакнати посредством тяхната е-поща, вследствие на което на техните компютри с Windows е бил конфигуриран търговски шпионски програмен продукт.

През 2019 година WhatsApp също съди NSO, като съобщи, че компанията е употребила уязвимости в месинджъра, с цел да хакне към 1400 души, и съобщи пред медиите, че измежду жертвите са публицисти и дисиденти в Индия. NSO отхвърли да е направила нарушавания по делото, което към момента не е завършило. Миналата година пък публицисти, работещи за OCCRP, разкриха митнически документи, които демонстрират, че индийското разследващо бюро, организацията за вътрешна сигурност, са получили колета с съоръжение, отговарящо на спецификациите на Pegasus, от офисите на NSO в покрайнините на Тел Авив.

Събитията отразяват заплахите, пред които са изправени критиците на държавното управление в Индия, и демонстрират какъв брой надалеч може да стигне администрацията на Моди, с цел да отклони съмненията от присъединяване си в тези хакерски офанзиви.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР