Apple планира да разреши на потребителите да инсталират приложения от

...
Apple планира да разреши на потребителите да инсталират приложения от
Коментари Харесай

Apple планира да разреши на потребителите да инсталират приложения от трети лица

Apple възнамерява да позволи на потребителите да конфигурират приложения от трети лица, т.е. онлайн магазини разнообразни от формалния на компанията, оповестява Bloomberg. Това е забележителна смяна в политиката на Apple, която от самото основаване на iPhone държи да се употребява единствено нейният формален магазин.

Причината за решението е условие на Европейския съюз. С влизането в действие на новия закон за обединен дигитален пазар, се възвеждат условия, които не разрешават една компания да управлява цяла екосистема.

Apple да вземем за пример държи да има цялостен надзор над своите устройства. Екосистемата на компанията е затворена и не могат да се конфигурират приложения от трети източници отвън формалните магазини на Apple, без да се вършат софтуерни модификации на устройствата. Това пък е неразрешено от компанията и приключва гаранцията.

Европейски Съюз обаче желае единният дигитален пазар да бъде по-отворен и да не може да се упражнява цялостен надзор над дадена платформа единствено от една или две компании. Ако Apple желае да може да продължава да продава устройствата си в Европейски Съюз, а тя желае, ще би трябвало да се съобрази с условията.

Според източниците на Марк Гърман, Apple може да позволи инсталирането на приложения от други онлайн магазини, както и инсталирането на независими приложения, изтеглени случайно от интернет, в iOS още идната година. Окончателното решение не е взето, само че действително компанията има период до 6-ти март 2024 година да е в границите на закона.

А това значи, че точно iOS 17, която се чака през есента на идната година, ще е най-подходящото време и самобитна последна опция за Apple да се съобрази с регулациите. Източниците настояват още, че сега Apple търси вид по какъв начин да балансира осъществяването на условията, само че и да резервира най-малко част от контрола и ограниченията за сигурност. Например да направи система за верификация на приложенията, които се конфигурират от външни източници или да се прибавят такси.

Новият закон има и други условия - приложенията да могат да употребяват платежна система по собствен избор, а да не им се постанова съответна платформа, както прави Apple сега. Също по този начин чат приложенията би трябвало да са взаимосъвместими и да могат да се изпращат известия сред тях даже и единият адресат да не употребява същата услуга. Това значи, че ще са нужни промени и в iMessage, като Apple към момента обмисля по какъв начин да ги осъществя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР