Apple не се ограничи само до отварянето на iOS за

...
Apple не се ограничи само до отварянето на iOS за
Коментари Харесай

Apple се подчини: компанията разреши инсталирането на пълноценните Chrome и Firefox в iPhone, но само в ЕС

Apple не се ограничи единствено до отварянето на iOS за магазините за приложения на трети страни. За първи път компанията разрешава на различни браузъри да работят в средата на iOS. Но, както и в тази ситуация с различните магазини за приложения, единствено за консуматори от Европейския съюз.

Да напомним, че преди време в App Store компанията Apple позволи потреблението на доста браузъри. Само че само въз основата на личния си енджин WebKit, който е в основата и на Safari. Поради това разработчиците на всички браузъри от трети страни за iOS трябваше да трансформират софтуера си към този енджин, макар че използваха собствен личен на други платформи. Само че Гугъл Chrome да вземем за пример работи с енджина Chromium, който е преобладаващ на пазара и се употребява и в Edge, Brave, Arc, Opera и доста други браузъри. Firefox на Mozilla работи със личния си енджин Gecko.

С излизането на iOS 17.4 това ще се промени. Всеки разработчик на браузър или интегриран браузър на приложение ще може да употребява енджин, друг от WebKit. Всеки разработчик ще би трябвало да получи позволение от Apple за промяна на енджина. За което ще е належащо:

„ да дава отговор на избрани критерии и да се ангажира с редица непрекъснати ограничения за отбрана на персоналните данни и сигурността„.

След това той ще получи достъп до функционалности като Passkeys и мултипроцесорна обработка. Apple също по този начин ще добави ново меню в Safari, в което потребителите ще могат да избират различен браузър по дифолт при първото отваряне на браузъра.

Очевидно Apple прави това тъй като такива са условията на новия Закон на Европейски Съюз за цифровите пазари (DMA), който, наред с редица други неща, планува, че потребителите би трябвало да могат да отстраняват авансово конфигурираните приложения. Включително уеб браузърите, – които постоянно „ ги насочват към артикули и услуги.

Дори в известието си, в което афишира новите функционалности, Apple ясно показва, че е срещу смяната:

„ Тази смяна е резултат от условията на DMA и значи, че потребителите в Европейски Съюз ще виждат лист с браузъри, от които да избират по дифолт, преди да имат опция да схванат какви тъкмо са наличните за тях благоприятни условия “.

Аргументът на Apple в интерес на нейните артикули постоянно е бил, че само самата компания може да обезпечи положително, несъмнено и позитивно потребителско преживяване на iPhone. Само че регулаторните органи гледат на това по напълно различен метод.

И още веднъж, тези промени засягат единствено потребителите на iPhone в Европейски Съюз. Apple съобщи, че разрешава на европейските консуматори да пътуват, без да трансформират енджина на браузъра, само че ще се погрижи само сметките, принадлежащи на хората, живеещи в Европейски Съюз, да получат тези нови енджини. В останалата част на света потребителите към момента ще получават Chrome и всичко останало на WebKit. Apple твърди (без доста учредения и доказателства), че тези други енджини са опасност за сигурността и продуктивността и единствено WebKit е в действителност усъвършенстван и безвреден за потребителите на iPhone.

Потребителите от Европейски Съюз евентуално ще видят обновените браузъри в App Store незабавно след излизането на iOS 17.4 през месец март. Гугъл, да вземем за пример, работи по версия на Chrome без WebKit за iOS от най-малко една година. Европейските консуматори могат да чакат сериозна война на браузърите в своите iPhone-и.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР