Apple, Meta и Google получиха достъп от Федералната комисия по

...
Apple, Meta и Google получиха достъп от Федералната комисия по
Коментари Харесай

Това ли е краят на кабелите? Apple, Meta и Google получиха достъп до супербърз 6GHz Wi-Fi

Apple, Meta и Гугъл получиха достъп от Федералната комисия по връзките на Съединени американски щати (FCC) да употребяват супербързата безжична честотна лента 6 GHz за Wi-Fi тетъринг (споделяне на интернет) – и това може да значи началото на края за доста кабели.

Както оповестява The Verge, този ход е разследване от дългогодишно лобиране от страна на софтуерните колоси и е значимо да се означи, че FCC е предоставила достъп единствено за потребление с доста ниска мощ (VLP). Това значи, че сигналите няма да стигат надалеч, с цел да се подсигурява, че няма да пречат на други 6 GHz устройства, макар че потреблението на по-висока мощ може да бъде позволено, стига да има отбрани за отбягване на разстройствата.

Така че този ход значи, че тези супербързи 6 GHz връзки могат да се употребяват за подмяна на кабели за устройства като очила за виртуална/добавена действителност, като идните Apple Vision Pro, или за потребление в автомобила, като да вземем за пример за свързване на вашия iPhone посредством CarPlay.

Чао кабели?

По-бързите и по-надеждни безжични връзки могат да значат, че най-сетне ще можем да се откажем от някои от най-досадните кабели в живота си.

За Apple и Meta – компании, които работят по VR/AR очила, потреблението на 6 GHz може в действителност да разгърне опциите на тези устройства, където можете да се отдалечите повече от устройството (като смарт телефон или лаптоп), което го зарежда.

Това е вълнуваща вероятност и един ден може да забележим края на късите кабели за свързване. Това обаче може и да не се случи тъкмо в този момент, защото единствено актуалните и нормално по-скъпи артикули поддържат 6 GHz Wi-Fi. Например, единствено тазгодишните MacBook Pro го поддържат, както и iPhone 15 Pro и 15 Pro Max.

Ако имате по-старо или по-евтино устройство, като iPhone 15 или MacBook Air (15-инчов, 2023 година) – нямате шанс.

Все отново сигурно е добре да се види всяка стъпка, която безжичната технология прави, тъй че може би краят на кабелите в действителност е близо.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР