Apple, която в момента е най-скъпата компания в света с

...
Apple, която в момента е най-скъпата компания в света с
Коментари Харесай

Тормози ли Apple малките компании? Съюзът на швейцарските производители на плодове може да бъде принуден да смени логото си

Apple, която сега е най-скъпата компания в света с пазарна капитализация от съвсем 3 трилиона $ не е постигнала това инцидентно. Заслугата за този триумф сигурно е на висококачествените им артикули, които доста клиенти обожават, само че има и доста други неща, които Apple прави и които не са толкоз положителни. Най-новият спор за логото на Apple може да принуди 100-годишен швейцарски съюз на производители на плодове да промени логото си.

Apple е известна и с доста случаи на неразрешено потребление на патенти и даже с прекопирване на дизайна на смарт телефон, като да вземем за пример правосъдното дело против Samsung преди повече от 10 години. В днешни дни, когато всички смарт телефони наподобяват на практика еднообразно, това звучи неуместно. По това време Apple съди Samsung за прекопирване на дизайна на iPhone. Американският съд отсъди в интерес на Apple и принуди Samsung да заплати санкция в размер на 500 милиона $. Освен това Sasmsung беше принудена да изтегли смарт телефоните Galaxy S от пазара в Съединени американски щати, без значение, че този модел беше пуснат на пазара 3 години след първия iPhone.

Значителен спор за логото на Apple породи неотдавна, когато компанията Prepear беше принудена да промени логото си. Според юристите на Apple листото на крушата прекалено много напомняло на това на Apple. Prepear подписа съглашение за промяна на логото, с цел да избегне правосъдно дело.

Последният спор в тази област повдига доста въпроси

Последният спор за логото на Apple идва от Швейцария. Асоциация на производителите на плодове оповести детайлности за спор, който продължава от 2017 година насам. Както оповестява Wired, Швейцарският съюз на производителите на плодове е асоциация, която разпространява швейцарските плодове от повече от 100 години.

Логото на им употребява алена ябълка с бял кръст, символизиращ швейцарското знаме, само че редизайнът му от 2011 година, когато бе маркирана 100-годишнината му бе противоречив за юристите на колоса от Купертино. Ябълката на логото е изобразена по друг метод, в сравнение с предходното, по тази причина те считат, че тя наподобява на тяхната.

Швейцарската асоциация отбелязва, че разногласията за логото на Apple са чист „ тормоз “ от страна на мощната корпорация. Те показват, че Apple просто желае да монополизира всичко, което наподобява на ябълка, и освен на ябълките, както видяхме в тази ситуация с Prepear.

Разбира се, някои прилики са забележими. През 2022 година Международната организация за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност даде на Apple частична победа, само че историята към момента надалеч не е завършила.

Съюзът показва още, че в случай че това дело бъде решено в интерес на Apple, „ навлизаме в една доста хлъзгава територия, където ще би трябвало да внимаваме всякога, когато желаеме да популяризираме ябълки “.

Тормози ли Apple в действителност дребните компании/организации?

Wired показва още, че не е напълно ясно за какво швейцарците са обявили това едвам в този момент. Причината може да е, че са усетили, че вероятно правосъдно дело ще им коства пари, поради което се пробват да предупредят обществеността за „ неприемливото държание “ на Apple.

Има ли смисъл този спор за логото на Apple, и има ли право Apple да монополизира плодовете? Преценете сами. Струва си да се означи, че през последните 3 години Apple е подала повече искове за нарушение на права върху търговски марки, в сравнение с Microsoft, Гугъл, Фейсбук и Amazon, взети дружно.

И по този начин, Apple зло ли е, или просто желае да отбрани своята интелектуална благосъстоятелност? Какво мислите вие?

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР