Apple, Google и други компании започнаха да трупат налични финансови

...
Apple, Google и други компании започнаха да трупат налични финансови
Коментари Харесай

Най-големите компании в света започнаха да трупат финансови резерви

Apple, Гугъл и други компании започнаха да натрупат налични финансови средства. В края на второто тримесечие салдото на най-големите нефинансови компании в света доближи 6,85 трилиона $. Това оповестява CNN базирайки се на рейтинга S&P. Корпорациите са " на тръни " поради новия вид на ковид - вариантът " делта ", който с демонстрираните досега темпове на разпространяване популяризира по света може да аргументи следващ безпорядък в международната стопанска система.

Страхът от стопански разтърсвания кара техническите колоси да натрупат пари: Apple, Microsoft и Alphabet (собственик на Google) имат общо 460 милиарда $ в своите салда. Amazon е натрупал близо 90 милиарда $, Фейсбук повече от 64 милиарда $.

Нарастват запасите освен на софтуерните корпорации. През декември предходната година холдингът на Уорън Бъфет  Berkshire Hathaway разполагаше със 138,3 милиарда $ по сметки. В края на юни тази сума набъбна до 144,1 милиарда $. Корпорациите усилиха спестяванията си и равнищата на дълга, като използваха ниски лихвени проценти, което им оказа помощ да заемат повече пари.

" По-рано предполагахме, че доникъде на тази година фирмите ще стартират да употребяват наличните си средства “, сподели Кристофър Харви, началник на ръководството на благосъстоянието в Wells Fargo. „ Но фирмите сега харчат пари основно за назад изкупуване, дивиденти и сливания. Разходите за финансиране в този момент са необикновено евтини, тъй че компаниите поемат задължения, а средствата не престават да се натрупват в техните сметки. "
 
Участниците на пазара чакат Федералния запас на Съединени американски щати да увеличи краткосрочните лихвени проценти през 2022 година, което ще докара до понижаване на размера на парите, взети назаем от фирмите. Вземането на заеми ще нарастне при по -високи проценти и корпорациите могат да стартират да употребяват парите си за увеличение на вложенията и повишение на заплатите на чиновниците.

Страхът от Делта разновидността мощно визира стопанската система, означават други анализатори. Компаниите към момента се опасяват да харчат пари и избират да ги оставят в салдото, вложителите не са склонни да рискуват пари, а цените на петрола падат заради ниското търсене. Китайската стопанска система се възстановяваше устойчиво след пандемията, само че заради новата версия на ковид, растежът му през второто тримесечие беше под упованията на специалистите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР