Apple актуализира софтуера на устройствата iPhone, за да отговори на

...
Apple актуализира софтуера на устройствата iPhone, за да отговори на
Коментари Харесай

Apple прави извънреден ъпдейт на iPhone заради уязвимост

Apple актуализира софтуера на устройствата iPhone, с цел да отговори на сериозна накърнимост, която съгласно самостоятелни откриватели е била употребена от платформа за наблюдаване, с цел да шпионира саудитски деятел.

Специалисти от Citizen Lab към университета в Торонто обявиха, че софтуерните дефекти са били употребявани за внедряване на Pegasus, която е създадена от израелската компания NSO Group. За платформата се твърди, че е употребена за следене на публицисти, държавни чиновници от целия свят, както и бранители на правата на индивида, написа CNN.

Спешната актуализация, която Apple пусна в понеделник, запълва дупка в софтуера iMessage, която разрешава на хакерите да обхванат в телефона на потребителя, без даже той да кликва върху линкове. Според Citizen Lab пострадалият саудитски деятел е предпочел да остане неизвестен. Технологичният колос изрази самопризнание към специалистите за откриването на казуса.

„ Атаки като описаните са доста комплицирани, костват милиони долари за създаване, постоянно имат къс период на валидност и са ориентирани против съответни лица “, споделя в изказване Иван Кръстич, началник на екипа за инженерство и архитектура на сигурността. По думите му случаят е превъзмогнат със софтуерна промяна и не е представлявал опасност за множеството консуматори.

NSO Group към този момент заяви, че нейният програмен продукт се продава единствено на тествани клиенти за задачите на битката с тероризма и правоприлагането. Специалисти обаче споделят, че са разкрили голям брой случаи, в които Pegasus е употребен за следене на публицисти и дисиденти.

В дело, заведено през 2019 година от Фейсбук, NSO Group бе упрекната за съучастничество в хакване на 1400 мобилни устройства, употребяващи WhatsApp.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР