апочна работната среща на министър-председателя Бойко Борисов с гръцкия премиер

...
апочна работната среща на министър-председателя Бойко Борисов с гръцкия премиер
Коментари Харесай

Борисов: Сътрудничеството с Гърция е ос на стабилност в Югоизточна Европа

апочна работната среща на министър-председателя Бойко Борисов с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис в Атина. В началото на диалога им двамата показаха своето утвърждение за подписаните през днешния ден съглашения, които в допълнение укрепват партньорството на България и Гърция в енергийната сфера, заяви държавната пресслужба.

Премиерът Борисов посочи, че двете страни работят взаимно за реализацията на стратегически планове с районно и общоевропейско значение, освен в региона на енергетиката, само че и за транспортната съгласуваност на Европа. Българският министър-председател беше безапелационен, че съдействието сред България и Гърция е от основно значение за стабилността и просперитета освен на двете страни, само че и съставлява ос на непоклатимост в Югоизточна Европа.

Премиерът Борисов подчертава върху нуждата интерконекторът Гърция - България да бъде приключен в период и по него да се доставя природен газ от Азербайджан и полутечен газ от разнообразни източници.

Същевременно, с построяването на Балкански поток, с изключение на за България, енергийна диверсификация ще бъде реализирана също за Сърбия, Унгария и Австрия. Премиерът Борисов уточни, че основаването на конкурентен енергиен пазар с еднообразно отнасяне на всички планове е належащо изискване за гарантиране на енергийна сигурност, както и за обезпечаване на благосъстоянието на европейските жители.

Министър-председателят Бойко Борисов обърна внимание и на въпроса за облекчаването на придвижването сред България и Гърция в изискванията на ковид. По думите му възобновяване на работата на допустимо максимален брой гранични пунктове е значимо освен за двете страни, само че и за връзките в Европейски Съюз.

Борисов изрази също по този начин предпочитание за бързо създаване на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Рудозем-Ксанти ", който ще благоприятства развиването на пограничния регион, в допълнение ще усъвършенства трафика и като цяло е в полза на развиването на двустранния търговски и туристически продан сред двете страни. Министър-председателят Борисов посочи, че Гърция е измежду петте водещи вложители в България.

В рамките на работната среща следва да бъдат разисквани настоящи тематики от европейския дневен ред и европейската вероятност на Западните Балкани.

Предишното посещаване на премиера Бойко Борисов в Гърция се състоя през февруари, когато в Александруполис се организира Четвъртото съвещание на Съвета за съдействие на високо ниво сред държавните управления на Република България и на Република Гърция. В рамките на междуправителствената среща тогава бяха подписани двустранни документи в областта на превоза, туризма и вложенията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР