Апликация за телефон ще разпознава инсулт. Фондация МОСТ (медии, общество, семейство,

...
Апликация за телефон ще разпознава инсулт.
Фондация МОСТ (медии, общество, семейство,
Коментари Харесай

Апликация за телефон ще разпознава инсулт

Апликация за телефон ще разпознава инсулт.

Фондация МОСТ (медии, общество, семейство, традиции) провежда среща с медиите, показа новината за създаването на апликация, която ще може да разпознава положението.

Инсултът е съществено заболяване, което визира хиляди българи всяка година. Над 45 000 души годишно се диагностицират с инсулт, а животът на над 5 500 от тях приключва в болница. Статистиката не оставя подозрение - инсултът е възходящ проблем в страната.

Доц. Росен Калпачки, ръководител на Българското сдружение по инсулт, разкри пред БНР детайлности за този значим план и удостовери статистика за случаите на инсулта у нас и акцентира значимостта на изработването на указател за този тип заболяване. Той показа, че неналичието на подобен указател затруднява образованието на лекарите.

По неговите думи новата апликация за мобилни телефони съставлява опция за образование на изкуствен интелект за симптоматиката на инсулта. Доц. Калпачки изясни още, че апликацията употребява разнообразни благоприятни условия на актуалните телефони, в това число лицево и гласово различаване. Тя има за цел да разпознае признаци на инсулт и да предизвести пациента или неговите близки, даже преди той самичък да осъзнае казуса. 

Времето при инсулта е сериозно, и тази апликация може да избави животи, като обезпечи бърза реакция.

Важно е да се подчертае, че създаването на приложението изисква доста количество данни и образование на изкуствения разсъдък. За тази цел невролозите и експертите в региона на инсулта би трябвало да дават задоволително информация и случаи, които да бъдат употребявани за образованието на системата.

Доц. Калпачки осведоми също, че към момента не е ясно по кое време тъкмо приложението ще бъде приключена и налична за необятната общност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР