Апитерапията е част от алтернативната медицина, при който за лечение

...
Апитерапията е част от алтернативната медицина, при който за лечение
Коментари Харесай

Д-р Станимира Станчева: Много са допирните точки между Ендокринологията и Апитерапията

Апитерапията е част от различната медицина, при който за лекуване се употребява богатата гама от пчелни артикули. Макар и да не са всепризнати, има безчет доказателства за изгодите от тях. Факт е, че хората от дълбока античност употребяват меда и пчелните артикули. Има ли обаче място този различен способ за лекуване в актуалната ендокринология?
Прочетете още
Разговаряме с доктор Станимира Станчева, шеф на Отделението по Ендокринология в „ УМБАЛ-Пловдив “, във връзка 30 март – Международен ден на апитерапията. Тя авансово посочи, че всички пчелни артикули се използват безусловно наложително в допълнение към диетата и главното лекуване, назначено от подобаващ лекар-специалист.

Медът може да се приема от всички пациенти с ендокринни болести, включително и тези със захарна болест, предиабет, наднормено тегло и затлъстяване. Консумацията на 100 гр. мед дават на организма 300 ккал. Затова е значимо съобразяването на дневното количество и калорийността към съответната диета. Пациентите с диабет и околните им би трябвало да знаят, че медът е едно от средствата за справяне с хипогликемията - рисково намаляване на кръвната захар.

Цветният/пчелният прашец съдържа повече от 250 биологично дейни субстанции. Полезен е като добавка за намаление равнището на „ неприятния холестерол “ при пациентите с метаболитен синдром , при укрепване на рани, включително диабетни. Стимулира отделянето на инсулин, намира място при профилактика на ендемична гуша. Богат е на лецитин, който възстановява мастната обмяна при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, редуцира невро-вегетативните прояви при дами в менопауза и с предменструален синдром.

Пчелното млечице знае се още като желе роял. Съставът му включва повече от 400 дейни съставния елемент. Понижава холестерола /за пациенти с предиабет, при дислипидемия/, усъвършенства паметта и вниманието /за пациенти с хипотиреоидизъм/, оказва помощ за производството на инсулин в организма /диабетици/, контролира апетита, форсира метаболизма и усъвършенства функционалността на жлезите с вътрешна секреция /инсулинова резистентност/, преодолява дистимията /б.а. –  бързото изменчиво настроение/ при дамите при предменструален синдром или в менопауза, поддържа костното здраве при остеопороза, ускорява оздравителни процеси на кожата, като я хидратира и подтиква синтеза на колаген в нея. Според някои данни усъвършенства даже репродуктивността.

Прополисът/пчелния клей е „ естествен антибиотик и имуностимулатoр “. Помага при неприятен холестерол, парадонтоза, мъчно заздравяващи рани, анемия, кожни раздразнения.

Восъкът чудесно омекотява грубата кожа и се ползва за топлолечение.

Перга/„ пчелен самун “ се причислява също към групата на суперхраните и е подобаващ за всички, които съблюдават правилата на здравословния метод на живот и хранене.

Пчелната отрова със своите антибактериални, противовирусни и противоракови свойства. Съставките и са обект на интензивно изследване в тенденция нови пробни медикаменти, ориентирани за битка с автоимунни, невро-дегенеративни и неопластични болести.

Д-р Станчева означи, че изброените артикули са безусловно противопоказани за приложимост при алергия към пчелни артикули. Необходимо е деликатно да се ползват при дребни деца и бременни дами, а медът може да съдържа спори на патогенни бактерии, които да са животозастрашаващи за бебета.

„ Екипът на нашето поделение почита решението на пациентите ни за допълнение на стандартното лекуване с различно. Нека отпразнуваме Международния ден с дребна лъжичка мед “, съобщи тя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР