АПИ съветва да се пътува само при необходимостАгенция Пътна инфраструктура

...
АПИ съветва да се пътува само при необходимостАгенция Пътна инфраструктура
Коментари Харесай

803 снегорина обработват пътищата от републиканската пътна мрежа

АПИ поучава да се пътува единствено при нужда
Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) осведоми, че 803 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. Настилките са обработени и трасетата са проходими при зимни условия.

Сняг вали над съвсем цялата страна, осведомят от АПИ и молят водачите да подхващат пътувания единствено при нужда. Да се кара с нараснало внимание и съобразена скорост, да не се подхващат внезапни маневри, да се съблюдават нужната отдалеченост, както и да не се изпреварват снегопочистващите машини са другите препоръки на пътната организацията.

Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените посоки по първокласните и второкласните пътища и проходите, осигуряващи връзките сред Северна и Южна България, споделят още от АПИ. Пътноподдържащите компании в цялата страна са в цялостна готовност и в подготвеност за своевременна реакция. Превантивно настилките се обработват с химически субстанции, сол и пясък, с цел да се понижат предпоставките за заледявания и хлъзгавост при рухване на температурите, показват също от ведомството.

Поради мъгла е понижена видимостта в прохода „ Шипка " до 30 м, а на „ Петрохан " до 50 м. Заради изобилните снеговалежи е лимитирано придвижването на тежкотоварни коли над 12 т по проходите „ Предел " и „ Превала ", прецизира Българска телеграфна агенция.

До 17 ч, на следващия ден - 21 януари, в област Враца е въведена краткотрайна възбрана за придвижване на тежкотоварни камиони над 12 т по републиканската пътна мрежа на територията на региона. Тежкотоварните коли могат да минават по път II-15 Враца – Ферибот Оряхово и път II-13 Плевен – Бяла Слатина – Борован. Движението по двете пътни артерии би трябвало да се реализира наложително с вериги, прецизират от АПИ.

За повишение сигурността на придвижване при нужда е допустимо да се затварят обособени прави за обработка на трасетата с инертни материали. При потребност в сектори със мощен вятър, снегонавявания или слаба видимост, е допустимо трафикът да се лимитира краткотрайно до възстановяване на метеорологичните условия и почистването на пътя, обръщат внимание от АПИ.

Информация за настоящата пътна конюнктура и зимното поддържане на републиканската мрежа е налична на страницата на АПИ – www.api.bg, както и когато и да е от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за на следващия ден, 20 януари, предизвестие от втора степен - оранжев код, за 14 области от Западна и Централна България, и от първа степен - жълт код, за останалата част от страната, за усложнена зимна конюнктура.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР