Апелативният спецсъд потвърди мярката за неотклонение на ученика от Пловдив,

...
Апелативният спецсъд потвърди мярката за неотклонение на ученика от Пловдив,
Коментари Харесай

Съдът реши: Да се даде шанс на радикализирания ученик от Пловдив

Апелативният спецсъд удостовери мярката за неотклонение на ученика от Пловдив, упрекнат в тероризъм – под контрол на контрольор от педагогическа стая, съобщи БГНЕС.

На днешното съвещание Апелативния профилиран углавен съд не удостовери митинга на спецпрокуратурата. Той взе мярка за неотклонение „ Надзор на член на локалната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни лица “. “Съставът на съда регистрира, че е налице обосновано съмнение, че точно обвиненият е причинител на закононарушенията, за които е обвинен; само че съдът смята, че той би трябвало да продължи учебно заведение и да остане в естествената му среда. Определението на Апелативния профилиран углавен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване “, съобщи представителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

„ Изцяло се споделят претекстовете на първоинстанционния съд. Прие се, че следва съдът да даде късмет на обвинения, защото скоро е навършил 16 години. Беше му обяснено, че взетото решение от правосъдния състав е тежко, и се надяваме да не се повтаря осъщественото от него “, заяви прокурорът по делото Илиян Точев.

Прокурор Сийка Милева добави, че в залата момчето е декларирало, че осъзнава виновността си.

Прокурорите подчертаха, че не могат да дават повече детайлности за изказването на момчето в правосъдната зала, с цел да не нарушават правата му.

Днес преди съдът да гледа мярката на момчето, представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева съобщи, че прокуратурата ще продължи да поддържа настояването си за задържане под стража на малолетното лице, „ защото считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специфична среда, в която с него ще работят психолози и психиатри “.

Според държавното обвиняване продължава да има действителна заплаха за сигурността на огромен брой български жители.

Припомняме, че при обиск в Пловдив на 8 юни полицията откри подготвени и в развой на правене самоделни взривни субстанции. Върху тях е работил радикализирал се 16-годишен възпитаник от локална елитна гимназия, а намесата на органите на реда идва след сигнал на негови близки. Претърсени са две пространства, които съгласно прокуратурата младежът е употребявал напълно умишлено, а едно от откритите устройства е така наречен тръбна бомба, която е постоянно срещана при атентати в Съединени американски щати. В развой на правене униформените са разкрили и така наречен бомби с пирони, употребявани при няколко атентата в Европа, в това число бургаското летище Сарафово.

По данни на прокуратурата при атентата в Сарафово, който стана през 2012 година, употребяваното вещество от този вид било сред 2 и 3 кг, а в тази ситуация с ученика става въпрос за 14,5 кг. За него заместник-главният прокурор Иван Гешев удостовери, че е бил вербуван от Ислямска страна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР