Апелативният съд във Велико Търново остави в ареста издирван чрез

...
Апелативният съд във Велико Търново остави в ареста издирван чрез
Коментари Харесай

Съдът във Велико Търново остави в ареста украинец, заплашен от екстрадиция в Беларус

Апелативният съд във Велико Търново остави в ареста търсен посредством Интерпол от Беларус. Той беше арестуван в България през ноември по искане на управляващите в Минск. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване, а украинският жител е застрашен от екстрадиция в страната, подкрепяща Русия във войната против Украйна..

Съдът не е почел жалбата на Трофимчук да бъде освободен под домакински арест. Мотивите са, че може да избяга и да се укрие. Решението на съда на втора инстанция удостоверява това на Русенския областен съд.

Трофимчук е търсен от 2016 година с алена бюлетина от Интерпол по искане на Беларус . Задържан е на 19 ноември на границата при влизане в България на път за Турция. С него са пътували жена му и трите му деца. В Украйна те към този момент нямат жилище. Разрушено е от бомба още при започване на войната.

Украинецът е упрекнат е в заграбване на пари посредством машинация през 2011 и 2012 година Беларуските управляващи настояват, че 38-годишният мъж е взел участие в проведена незаконна група, която нелегално е придобила персонални и банкови данни на жители на 84 страни и ги е употребила за разплащания.

Според съда в България обвиняването на Трофимчук е тежко и той може да се укрие, в случай че бъде освободен от ареста.

В момента Трофимчук се намира в пандиза в София. Той ще остане там най-много 40 дни . През този интервал Беларус би трябвало да изпрати материали по повдигнатото му обвиняване.

" В преписката би трябвало да се съдържат гаранции, че против него ще има обективен развой ", сподели юристът му Росен Петров пред Свободна Европа.

Следва насрочване на същинското дело по екстрадиция - в съда в Русе. Втората инстанция ще е още веднъж Апелативният съд във Велико Търново .

По закон, в случай че в 40-дневен период не дойдат от прокуратурата в Беларус документите по делото, Трофимчук ще бъде освободен, сподели юристът.

По думите му украинецът не би трябвало да бъде излъчен на Беларус. Буди неразбиране фактът, че по делото, по което е упрекнат, мъжът е разпитван като очевидец в Украйна през 2014 година и с това всичко е завършило, без повдигнато обвиняване.

" Прокуратурата в Беларус и Русия е с пагони. Тя може да повдигне скалъпено обвиняване и да стъжни живота на всеки един жител ", сподели Петров пред Свободна Европа.

Той добави, че Трофимчук бяга от войната в демократичния свят и не би се укрил.

" Защо да се крие, откакто нито една демократична страна няма да го пусне в Беларус ", сподели юристът.

Трофимчук отхвърля да е направил нещо нелегално или неправилно. Близките му споделят, че той не е знаел, че е търсен, нито че е упрекнат за закононарушение в Беларус. Те също по този начин считат, че животът му ще е застрашен, в случай че България допусне да бъде екстрадиран.

" Екстрадицията в Беларус е витално рискова за Дмитро. Могат да го убият ", сподели пред Свободна Европа жена му Виктория Трофимчук.

Беларус на Русия през цялото време на непровокираното ѝ нахлуване над Украйна на 24 февруари. Тя даде на съветската войска своя територия, от която да нападне Украйна.

В продължение на войната територията на Беларус продължава да служи като стартова площадка за ракетни удари и офанзиви с дронове против украински цивилни.

През ноември Европейската комисия прикани Беларус да се въздържа от всякакво присъединяване в " бруталното нелегално начинание " на Русия, което нарушава Хартата на Организация на обединените нации и интернационалното право.

От години човешките права в Беларус се потъпкват от държавното управление, отпред с ръководещия към този момент три десетилетия властнически президент Александър Лукашенко. От средата на 2021 година Съединени американски щати и Европейски Съюз на страната поради нарушавания на човешките права и " насилствената принуда над цивилни жители " след президентските избори същата година. На тях Лукашенко се разгласи за победител, само че Европейски Съюз и Съединени американски щати не признават резултатите.

Международни наблюдаващи свидетелстват за потъпкване на правата на дамите и репресии над опозиционери, всеобщи арестувания и арести на членове на беларуското гражданско общество и публицисти.

След началото на съветската инвазия в Украйна Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни постановиха нови наказания на Беларус поради помощта, която страната указва на Русия .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР