Апелативният съд във Велико Търново осъди само на 4 години

...
Апелативният съд във Велико Търново осъди само на 4 години
Коментари Харесай

Само 4,5 г. затвор за убийството по непредпазливост на 18-годишния Алекс от Бяла

Апелативният съд във Велико Търново осъди единствено на 4 години и 6 месеца затвор при първичен общ режим на Валентин Маринов, упрекнат за убийството на 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла през 2017 година.

На 8 юли вечерта, 33-годишният тогава Маринов удря момчето при сборичкване в дискотека, то пада на земята и изпада в кома. Младежът умря в русенската болница, без да пристигна в схващане.

Първоначално Окръжният съд в Русе осъди Маринов на 20 години отнемане от независимост за съзнателно ликвидиране. По-късно обаче второинстанционният съд понижи наказването му едвам на 3 години, тъй като магистратите одобриха, че гибелта на Алекс е породена по-непредпазливост.

След това два пъти Върховният съд връща делото във Велико Търново и това е решение на трети състав, което още веднъж не е дефинитивно. След разбор на събраните по делото доказателства, съставът на въззивния съд преквалифицира закононарушението от съзнателно ликвидиране в гибел по несъобразителност в резултат на съзнателно нанесена телесна щета.

" Нанесеният от подсъдимия удар в лицето на потърпевшия е бил със слаб интензитет, което се открива от комплексната спомагателна съдебно-медицинска експертиза. Нанасянето на този слаб удар не би могло да бъде обвързвано с готовност от страна на подсъдимия да нанесе съществени телесни увреждания или да аргументи гибел и подсъдимият не е допускал настъпването на такава ", се споделя в претекстовете на съда.

Според него последвалите събития като резултат са надхвърлили мечтаното от подсъдимия.

" С удара е задействан причинно обвързван развой, който включва ударния подтик, изваждането от равновесие на потърпевшия в следствие от неустойчивото състояние на тялото при отстъпването (крачки назад) и въздействието на алкохолното опиване на последния (2,06-2,09 промила , съгласно заключението на движимостите лица), които са довели до неконтролируемо рухване на потърпевшия обратно, удар на главата в бетонните плочки и тежка черепно-мозъчна контузия ", написа в решението.

" Не се касае за ликвидиране по хулигански подбуди, а за действие, което е по несъобразителност в границите на член 124 от Наказателен кодекс, а точно - съзнателно нанесена телесна щета,в разследване на това е настъпила гибел. Това, съгласно мен, е точната правна подготовка ", изясни при едно от предходните каузи и Венцислав Великов - юрист на Валентин Маринов.

Близките на Алекс обаче не одобряват тази присъда за обективна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР