Апелативният съд във Варна потвърждава решение на Окръжния съд в

...
Апелативният съд във Варна потвърждава решение на Окръжния съд в
Коментари Харесай

Отказахме да екстрадираме украинец в родината му - там са застрашени правата му

Апелативният съд във Варна удостоверява решение на Окръжния съд в града и отхвърля екстрадицията на украински жител, търсен в родината си за реализиране на наказателно гонене, оповестиха от пресслужбата на съда. Тези производства са двуинстанционни, тъй че решението е дефинитивно.

Оттам напомнят, че съд в Одеса е постановил задържането на Игор Е. под стража по отношение на следствието на пет тежки престъпни закононарушения.

Клуб Z напомня, че 30-годишният мъж е арестуван във Варна на 27 февруари. Малиновският областен съд в Одеса е постановил задържането му под стража във връзка с наказателно гонене на 5 тежки престъпни закононарушения: присъединяване във въоръжена незаконна група за нахлуване над обособени лица; присъединяване в нахлуване за лишаване на непознато имущество; незаконно отнемане от независимост с користна цел; нанасяне на побой; принуждаване за прекачване на непозната благосъстоятелност. При това действията са осъществени от въоръжена незаконна група.

На база на това Главната прокуратура на Украйна е помолила българския съд за екстрадицията му. 

Още по време на гледането на ограниченията за неотклонение на Игор С. юристите му пък акцентираха, че той има непрекъснато местоживеене в нашата страна и специфичен статут, възложен от българската страна. Мъжът бил махленски в действията още през септември 2021 година, само че в продължение на година и половина не е бил търсен. Защитата изтъкваше и че Игор Е. обитава в България дружно с майка си и дамата, с която живее на фамилни начала. Заселили се тук, тъй като не желаел да взе участие във военните дейности в родината си.
Мотивите на Апелативния съд
В своите претекстове апелативните съдии акцентират, че с въведеното в Украйна военно състояние краткотрайно са лимитирани избрани права и свободи на жителите, а на 2 март предходната година Киев заявява пред Съвета на Европа, че краткотрайно стопира осъществяването на някои свои отговорности по Европейската спогодба за правата на индивида, измежду които и правото на обективен правосъден развой, напомнят от пресслужбата на съда.

С удължаването на военното състояние с президентски декрет от 6 февруари тази година, Съветът на Европа още веднъж е бил известен за дерогацията, поради признати изключителни закони, в това число в региона на наказателното правосъдие.

По тази причина правосъдният състав одобри, че към сегашния миг правата на мъжа не могат да бъдат предпазени от украинската страна за времето на оповестеното военно състояние и до отдръпване на декларираната дерогация.

Паралелно с произнасянето си всъщност Апелативният съд анулира и взетата във връзка с Игор Е. мярка за неотклонение " задържане под стража ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР