Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Добричкия окръжен съд,

...
Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Добричкия окръжен съд,
Коментари Харесай

20 години затвор за Джанел и Енчо, ограбили и убили възрастен мъж

Апелативният съд във Варна удостовери присъдата на Добричкия областен съд, с която двама подсъдими за обир, съпроводен с ликвидиране, ще бъдат лишени от независимост за 20 години, оповестиха от пресслужбата на съда.

46-годишният Енчо А. и 26-годишният Джанел А. са приети за отговорни за това, че на 27 декември 2018г. вечерта в с. Сенокос, община Балчик, в съучастничество лишили мобилен телефон на стойност 42,84 от владението на Георги М., като използвали мощ и лишили живота на потърпевшия. Двамата би трябвало да заплатят обезщетение от 310 хиляди лева за породени неимуществени вреди на наследниците му.

В деня на закононарушението братовчедите Енчо и Джанел решили да търсят из селото желязо. След като не намерили подобаващи предмети, се насочили към дома на 79-годишния Георги, с цел да откраднат ловната му пушка. Пенсионираният служител на реда обаче усетил наличието им и излязъл пред къщата. Двамата му нанесли голям брой удари. Не намерили оръжието, само че Енчо откраднал мобилния телефон. Внесли потърпевшия в къщата и избягали. Починалият бил открит на идващия ден от родственик. Телефонът бил употребен със СИМ-карта на името на Енчо А. Апаратът бил у Джанел А., който го купил от братовчед си за 20 лв. и две бири. Веднага след задържането си подсъдимите създали признания.

Производството пред Апелативния съд беше формирано след тъжби на двамата, с искане за понижаване на наказванията. Мъжете мъже бяха разпитани пред сегашния правосъден състав.

Безспорно открито е, че гибелта на Георги М. е настъпила вследствие нанесения побой. Доказано е и присвоителното желание, с което подсъдимите са влезнали в парцела му.

Варненският апелативен съд реши настояването за понижаване на наказванията за нестимулирано. Изводът за високата социална заплаха на действието се добавя от жестокостта на побоя. Въззивната инстанция подчертава на това, че той е бил нанесен на уединен възрастен човек без опция за съответна опозиция, в тъмната част на денонощието, в двора на къщата му, която напуснал единствено с цел да разбере кой е извън.

Двете правосъдни инстанции регистрират, че подсъдимите са осъждани за предходни закононарушения. Въззивният съд е склонен с тезата на Добричкия областен съд, че всяко по-ниско наказване би било несъответно на осъщественото, и заради това - незаслужено занижено.

Апелативен съд – Варна не откри учредения за анулация или изменение на първоинстанционната присъда по отношение на подсъдимите за обир, съпроводен с ликвидиране, и я удостовери.

Решението може да се апелира пред Върховния касационен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР