Апелативният съд във Варна потвърди 15-годишна присъда „лишаване от свобода“

...
Апелативният съд във Варна потвърди 15-годишна присъда „лишаване от свобода“
Коментари Харесай

Потвърдиха 15 г. затвор за ревнивец, стрелял по бившата

Апелативният съд във Варна удостовери 15-годишна присъда „ отнемане от независимост “ за Нилгин А. /32г./ от Шумен, който опита да убие брачната половинка си със пукотевица и се закани към различен мъж. Както " Труд " писа, шуменецът беше наказан за това, че на 22 май 2019 година направи опит съзнателно да умъртви някогашната си брачна половинка, а закононарушението беше осъществено в изискванията на домашно принуждение.
Между съпрузите имало спорове и след бракоразвод Нилгин траял да преследва някогашната си брачна половинка. Закрепил проследяващо устройство на колата на нейн сътрудник, с която тя пътувала до работното си място. Закупил газов револвер, който модифицирал в огнестрелно оръжие и го тествал на отдалечено място. Рано сутринта на 22 май наблюдавал автомобила, препречил пътя му и откакто дамата отишла до колата му, създал три изстрела към главата й. След това заплашил с ликвидиране водача и избягал. Изхвърлил оръжието и боеприпасите, и се предал.
Втората инстанция по делото е изслушала специалистите, изготвили балистичната експертиза, защото тя не е била приобщена към делото от първоинстанционния съд.

Вещите лица били безапелационни, че оръжието е било създадено като газово, само че е модифицирано и има характерностите на огнестрелно, с опция да нанася провали по човешкото тяло.

Представителят на Апелативната прокуратура обяснил, че подсъдимият е работил с предумисъл – закупил револвер, GPS за следене, избрал е комфортен миг, а единствено щастлива случайност е предотвратила гибелта на потърпевшата.
Нилгин оповестил пред магистратите, че не е желал да убива дамата, а да я стресне.
Апелативният съд обаче приема, че гибелта не е настъпила заради независещи от подсъдимия условия. Категорично има директен умисъл, обвързван с обсъждане, обмисляне и образуване на действието.
Въззивната инстанция е удостоверила и обезщетение 30 000 лева за неимуществени вреди, претърпени от потърпевшата. Решението може да се апелира пред Върховен касационен съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР