Апелативният съд във Варна отказа да екстрадира издирван от родината

...
Апелативният съд във Варна отказа да екстрадира издирван от родината
Коментари Харесай

Отказаха да екстрадират задържания във Варна украинец


Апелативният съд във Варна отхвърли да екстрадира търсен от родината си. В Одеса мъжът е разследван за 5 тежки престъпни закононарушения, измежду които присъединяване във въоръжена незаконна група, което постанова постановяване на задържането му.

Съдът показва, че поради военното състояние в Украйна краткотрайно са лимитирани избрани права и свободи на жителите. Припомнят, че на 2 март 2022 година Киев заявява пред Съвета на Европа, че краткотрайно стопира осъществяването на някои свои отговорности по Европейската спогодба за правата на индивида, измежду които и правото на обективен правосъден развой.

Това значи, че към този миг правата на арестувания Игор Е. не могат да бъдат предпазени от украинската страна за времето на оповестеното военно състояние и анулираните закони.

Към това събитие се прибавя и изразената от Украйна предишния април неспособност да подсигурява цялостното осъществяване на контракта за Европейската спогодба за екстрадиция, добавя съдът.

В умозаключение в решението се прибавя, че в случай че Егор Е. бъде предаден за водене на наказателно произвеждане против него, това би довело до накърняване на правата му, обезпечени от интернационалните контракти, по които България е страна и които би нарушила при възможна екстрадиция.

Апелативният съд анулира взетата мярка за неотклонение " задържане под стража " във връзка с Игор Е. Решението е дефинитивно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР