Апелативният съд във Варна отхвърли жалба срещу определение на Варненския

...
Апелативният съд във Варна отхвърли жалба срещу определение на Варненския
Коментари Харесай

Апелативният съд отказа домашен арест на мъж, разпространявал наркотици

 Апелативният съд във Варна отхвърли тъжба против определение на Варненския областен съд, с което е обвинен за държане за разпространяване на опиати в изискванията на рисков рецидив, е бил арестуван под стража, оповестиха от пресслужбата на институцията.

37-годишният обвинен е бил задържан откакто продал на двама души 1,05 гр марихуана и 0,28 гр метаамфетамин.

Един от доводите на отбраната на Янчо Я. да изиска по-лека мярка за неотклонение е болестта му с хепатит, който е рисков с изключение на за неговото, по този начин и за здравето на близките. Освен това опиатите били в минимално количество. 

Представителят на Апелативната прокуратура смята, че обвиненият е показал неуважение на правния ред и правила, което сочи заплаха да продължи да прави такива закононарушения.

Съдебният състав посочи в тежест на Янчо Я. това, че е популяризирал високорисковите наркотични субстанции при изискванията на рисков рецидив. Събраните доказателства, измежду които свидетелски показания и експертни информации, водят съда до обосновано съмнение, че Янчо е съпричастен към  осъщественото закононарушение. Веществата били държани в дома му, по тази причина домашният арест е неуместен. Фактът, че обвиненият към този момент е бил осъждан три пъти, сочи заплаха от осъществяване на ново престъпление. Макар да не вижда риск от укриване, Апелативният съд смята, че съществуването на останалите две законови условия – заплаха от осъществяване на закононарушение и обосновано съмнение за авторство на действието, са задоволителни, с цел да удостовери задържането под стража на обвинявания в разпространяване на опиати Янчо Я.

Съдът указа на проверяващите органи незабавно да разпоредят осъществяване на съдебно-медицинска експертиза, която да обясни дали болестта на мъжа разрешава престоя му в ареста.

Съдебният акт не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР