Апелативният съд във Варна не уважи жалбата на млад мъж,

...
Апелативният съд във Варна не уважи жалбата на млад мъж,
Коментари Харесай

Върнаха в ареста мъж, обвинен в кражба и ползване на чужда банкова карта

Апелативният съд във Варна не почете жалбата на млад мъж, арестуван в ареста по силата на определение на Варненския областен съд, оповестиха от пресслужбата на институцията.

Първата инстанция е изменила мярката му за неотклонение от парична гаранция в задържане под стража, откакто той не спазил законовия период да внесе сумата по гаранцията в размер на 250 лева, която му била избрана по-рано. Николай Ц. е упрекнат в кражба и потребление на непознат платежен документ.

Адвокатът уточни, че подзащитният му е бил притеглен към наказателна отговорност след двугодишно следствие. Още при първичното взимане на мярката за неотклонение е възразил, че не може да внесе паричната гаранция, защото неотдавна е излязъл от пандиза и се пробва да продължи висшето си обучение. Защитата не е съгласна и с обвиняването – че младият мъж е откраднал банковата карта, която употребявал – тя му била предоставена от другар и той вярвал, че е негова.

Представителят на Апелативната прокуратура изясни, че следствието по случая е лишило толкоз дълго време, тъй като обвиненият не е бил намиран на известните си адреси и даже е бил разгласен за общодържавно търсене.

Обвиняемият е с 15 предишни присъди.

Апелативният съд реши част от съображенията в жалбата за неоснователни. Въззивната инстанция показа причините на Окръжния съд за авторството на едно от повдигнатите обвинявания – потребление на непознат платежен документ. Тези съображения обосновават догатката за съпричастността на Николай. Не се открива обаче връзка сред действието " кражба “ и обвинения. За да бъде той арестуван под стража, е належащо да е налице заплаха от укриване или осъществяване на закононарушение. Варненският апелативен съд заключи, че и двата риска са действителни. При определянето на паричната гаранция са били взети поради публичната заплаха на дееца, младата му възраст, фактът, че е студент и работоспособната му възраст. Той обаче не поставя труд и постоянно сменя местата на пребиваването си, което затруднява следствието.

А приключването на делата в период е една от задачите на ограниченията за неотклонение, които законът слага. Затова горната инстанция удостовери определението, с което по отношение на Николай Ц. е постановена най-тежката мярка - " задържане под стража “.

Съдебният акт на актуалната инстанция не предстои на обжалване.

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР