Апелативният съд в София остави за постоянно в ареста Валентин

...
Апелативният съд в София остави за постоянно в ареста Валентин
Коментари Харесай

Бившият граничар от групата, погубила 18 мигранти, остава в ареста

Апелативният съд в София остави за непрекъснато в ареста Валентин Христов, обвинен за присъединяване в незаконна група, обвързвана с случая, при който 18 незаконни мигранти починаха от задушаване в камион, открит край Локорско на 17 февруари т.г. Определението на съда е дефинитивно.

Пред съда през днешния ден обвиненият изиска да излезе от ареста, където се намира към този момент съвсем два месеца. Съдебният състав обаче отхвърли жалбата му, макар че одобри, че няма заплаха той да се укрие. Налице обаче, съгласно съдиите, е заплаха той да извърши закононарушение. Също по този начин може да се направи обосновано съмнение, че Христов е направил закононарушението, за което е упрекнат.

Адвокат Васил Василев изиска от съда да пусне Христов с по-лека мярка за неотклонение. По думите му, изрично няма доказателство по делото за заплаха клиентът му да се укрие или да извърши закононарушение. Той уточни, че при първичното му задържане под стража два правосъдни състава са приели, че Христов няма заплаха да се укрие, само че при обжалването на задържането му Софийският градски съд е приел, че такава има, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Защитникът на Валентин Христов напомни, че до момента в който клиентът му е бил в Гърция, се е свързал с българските управляващи, откакто е схванал, че е търсен и е тръгнал да се прибира в страната, само че е спрян на границата поради Европейска заповед за арест. След това е дал единодушието си пред гръцките управляващи да бъде предаден на българските правоохранителни органи. „ Не знам какво може да направи човек повече, с цел да обявява отвращение да се укрие “, уточни юрист Василев. Според него има хипотетично приемане на заплаха Христов да извърши закононарушение, да влияе на очевидци.

Според прокуратурата Валентин Христов би трябвало да остане в ареста и съдът обективно е обосновал, че заплахата той да извърши закононарушение не е отпаднала. Като се означи още, че закононарушението, за което е упрекнат, е с висока степен на социална заплаха и с извънредно тежки последствия.

В хода на днешното съвещание стана известно, че съпричастността на Христов към незаконната група е изведена от свидетелски показания, измежду които и на двама от другите обвинени. Също по този начин по делото има данни, че с камионът, в който са открити мигрантите, и различен път е бил употребен за противозаконен трафик на чужденци.

По следствието за гибелта на мигрантите са обвинени шестима души. Виктор Кузмов е апетитен за началник на незаконната група основана за каналджийство. Наскоро стана известно, че преди да спре камионът в региона на Локорско, уредниците са знаели, че мигранти вътре умират, защото те са съобщили за това през мобилен телефон, който са имали в себе си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР