Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата от 8 години и

...
Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата от 8 години и
Коментари Харесай

Втори съд потвърди: 8,5 години затвор за Ахмед Муса

Апелативният съд в Пловдив удостовери присъдата от 8 години и половина на ромския набожен водач, избрана му от Окръжния съд в Хасково в края на 2019 година. Според обвиняването Муса е разпространявал концепциите на радикалната организация „ Ислямска страна “. Заедно с него към този момент и на втора инстанция са наказани още 13 души, написа.
По 3 години и шест месеца затвор и санкция от 7000 лева получиха Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак. За Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев съдът наложи по 2 години и шест месеца отнемане от независимост и по 6000 лева санкция. На Веселин Стефанов и Ненко Щерев бяха избрани ефикасни присъди от по 2 години. Единствена с условна присъда от 2 години и половина е Александрина Ангелова.
 8.5 години затвор за Ахмед Муса и останалите обвинени за подклаждане на верска ненавист 8.5 години затвор за Ахмед Муса и останалите обвинени за подклаждане на верска ненавист
След мегаакция на полицията и ДАНС през ноември 2014 година, в три региона- Пазарджишки, Пловдивски и Смолянски бяха задържани 14 души...
Апелативният съд бе сезиран както от 12 от подсъдимите, които желаеха да бъдат приети за почтени, по този начин и от окръжната прокуратура, която настоя за по-високи санкции. В правосъдното съвещание обаче митингът не беше поддържан от апелативния прокурор.
В решението си от 621 страници Пловдивският апелативен съд приема, че обжалваната присъда е вярна, обоснована и законосъобразна. При разглеждане на делото не са били позволени основни процесуални нарушавания, довели до нарушение правото на отбрана на подсъдимите. Събраните по делото доказателства са разисквани от първоинстанционния съд деликатно и задълбочено, въз основа на което са направени и съответните правни заключения. Наложените санкции са обективни и дават отговор на тежестта на осъществените закононарушения, разгласи апелативният съд.
Окръжният съд одобри, че Муса е отговорен за това, че от ноември 2013 година до 25.11.2014 година в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал ненавист на религиозна основа посредством слово - директно и посредством интернет, посредством образуване, издаване и разпространение на книгата " Вероотстъпване " на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска непоносимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. Той бе приет за отговорен и че в интервала ноември 2013 година – 25 ноември 2014 година в Пазарджик, в джамията " Абу Бекир ", както и онлайн, е пропагандирал война. Освен ефикасната присъда за това Муса получи и санкция от 9500 лв..
Четирима от останалите подсъдими получиха по 3 години и половина затвор и 7000 лева санкция, шестима - 2 години и половина и 6000 лева санкция, а двама - 2 години затвор. Решението на Апелативния съд не е дефинитивно и може да се нападна и пред Върховния касационен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР