Апелативният съд в Пловдив остави без разглеждане жалбата на Агенцията

...
Апелативният съд в Пловдив остави без разглеждане жалбата на Агенцията
Коментари Харесай

Съдът в Пловдив отхвърли жалбата на Агенцията по вписванията за Панаира

Апелативният съд в Пловдив остави без разглеждане жалбата на Агенцията по вписванията против решение на Окръжния съд, с което е анулиран като незаконосъобразен отводът да се регистрира увеличението на капитала на " Пълдин туринвест " АД.

Производството по комерсиалното дело се приключва. Определението на Апелативен съд - Пловдив може да се апелира пред Върховен касационен съд с частна тъжба в едноседмичен период от връчването му на страните, научи извънредно Plovdiv24.bg .

Като претекст магистратите акцентират, че на обжалване предстои единствено отводът на длъжностното лице по регистрацията да удовлетвори подаденото заявление. Уточнява се, че легитимиран да апелира отхвърли е единствено заявителят и единствено той взе участие в производството по обжалване.

" Нито длъжностното лице по регистрацията, постановило отхвърли, нито Агенцията по вписванията имат качеството на страна по смисъла на чл. 26, алинея 1 по отношение на член 8, алинея 1 от Граждански процесуален кодекс в това произвеждане. Агенцията по вписванията няма качеството на страна в регистърното произвеждане, поради което не е легитимирана да апелира постановеното в производството по член 25 от ЗТРРЮЛНЦ решение за анулация на отхвърли за регистриране " - се споделя в определението.

Припомняме, че арбитър Симеон Захариев от Търговското поделение на Пловдивския областен съд анулира като незаконосъобразен отхвърли на Агенцията по вписванията, търговски указател, да впише нарастването на капитала на " Пълдин туринвест " АД от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв. с непаричната вноска на Община Варна, както и на особените условия за прехвърляне на акциите на " Пълдин туринвест " АД, според решение на изключително общо заседание на акционерите, извършено на 9 януари 2023 година Магистратът дава наложителни инструкции да бъде осъществено желаното регистриране. 

Община Варна е придобила акциите според контракт за безплатно прекачване на 16 314 400 поименни акции, представляващи 29% от капитала на " Международен Панаир Пловдив " АД от 09.09.2016 година, подписан сред страната, посредством министъра на стопанската система Божидар Лукарски, и Община Варна, посредством кмета Иван Портних, след решение от 29.07.2016 година на Министерски съвет на Република България. Акциите са оценени от движимости лица през 2021 година на обща стойност 16 314 400 лева

Според измененията в устава на сдружението, акционер може да се разпорежда с акциите си в интерес на друг акционер без ограничавания. Разпореждането с акции в интерес на трети лица, които не са акционери, се прави, както следва: всеки акционер следва да предложи документално първо на различен акционер акциите, които има желание да прехвърли, при същите условия на предписание, контрактувани с трети лица, и може да се разпореди с тях на трети лица, които не са акционери, единствено и единствено, в случай че различен акционер в предоставения документално период, който не може да бъде по- дребен от 14 (четиринадесет) работни дни, категорично документално откаже да ги одобри. Разпоредителни покупко-продажби във всички останали случаи могат да бъдат осъществявани единствено след решение за това на общото заседание на акционерите, взето с болшинство от 2/3 от вписания в Търговския указател капитал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР