Апелативният съд в Киев реши да освободи ръководителя на портала

...
Апелативният съд в Киев реши да освободи ръководителя на портала
Коментари Харесай

Украинският съд освободи журналиста Кирил Вишински

Апелативният съд в Киев реши да освободи ръководителя на портала РИА Новости Украйна Кирил Вишински.

Журналистът беше арестуван на 4 ноември 2014 година поради съмнение в държавна измяна и поддръжка на Донбас. Съдът удължи превантивната мярка на Вишински осем пъти под формата на задържане.

Днес мярката беше изменена в персонално обвързване, което значи, че той ще би трябвало да се яви в съда или при следователя при поискване.
Руският публицист Иван Голунов: Ще продължа с следствията си Властите го освободиха от домашния арест след всеобща социална готовност в Русия
Европейската федерация на публицистите (ЕФЖ) приветства решението на съда да освободи журналиста от ареста.

Самият Вишински назова обвиняванията против него неистина и операция и означи, че по време на работата си като основен редактор на РИА Новости Украйна Службата за сигурност на Украйна в никакъв случай не е отправяла недоволства към него.
Заподозряха съветски публицист в шпионаж Британска медия популяризира фотография на публицист от държавния канал на Русия, който снимал репортаж наоколо до военна база
Руският президент Владимир Путин назова обстановката невиждана, като съобщи, че Вишински е бил задържан „ поради директната си професионална активност, за практикуване на журналистическата си функция”. Москва изпрати протестни ноти до Киев с искане за преустановяване на насилието над членове на пресата.

Представителят на ОССЕ по свободата на медиите Арлем Дезир изрази сериозна угриженост по отношение на дейностите на Киев във връзка с РИА Новости Украйна.

Генералният секретар на ОССЕ Томас Гремингер акцентира, че всички страни на организацията са се заели да основат условия, при които публицистите да могат да извършват отговорностите си в друга участваща страна и затова би трябвало да съблюдават интернационалните стандарти и да не се намесват в работата на медиите.

/БГНЕС/
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР