Апелативният съд потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което

...
Апелативният съд потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което
Коментари Харесай

Арест за самотна майка, обвинена в държане и разпространение на наркотици

Апелативният съд удостовери определение на Варненския областен съд, с което е предписан арест за жена, упрекната в това, че държала за разпространяване 4,1 грама марихуана и 0,29 грама метаамфетамини и че популяризирала 0.07 грама метаамфетамин, заяви АП-Варна.

Деянието е осъществено в съучастничество с различен обвинен. То е в изпитателния период на условно наказание за идентично закононарушение. 26-годишната Петя Ст. е била глобена за държане на опиати и по друго дело. Тя апелира първоинстанционното определение. ​Адвокатът й е на мнение, че дамата няма трайни незаконни привички.

Тя е самотна майка на 1-годишно дете, а това изисква особени грижи. Домашният арест ще й разреши да ги поставя. С тези доводи не се съгласи представителят на Апелативната прокуратура. Той счита, че с миналата условна присъда съдът е дал опция на младата жена да избере пътя, по който да продължи, само че тя е избрала неверния.

Няма доказателства, че още веднъж не би нарушила закона като реализира същите действия. ​Апелативният съд одобри за безапелационни данните за съпричастността на Петя Ст. Те се извличат от показанията на голям брой очевидци – част от тях я търсели, с цел да си купуват опиати, друга част са го правели, а трети са я виждали да реализира незаконната активност. От детската стая и коридора на жилището й са конфискувани зелена тревиста маса и везна. ​Реален е рискът при по-лека мярка обвинената да извърши закононарушение.

Тази заплаха се извлича от интензитета на инкриминираната предприемчивост и предходното наказание по две наказателни каузи. Разглежданото в този момент закононарушение е осъществено в изпитателен период, регистрира още съдът.

​Детето на обвинената не може да се пояснява като значима обществена причина, изискваща по-лека мярка за неотклонение, защото разследваната активност е осъществявана от вкъщи на обвинената. Част от предметите са открити в детската стая. Родителите и близки родственици на Петя Ст. биха могли да поемат грижите за детето, счита съдът. ​

При съществуването на обосновано съмнение за съпричастност и при мнението, че само със задържане под стража може да се противодейства сполучливо на действителния риск от осъществяване на закононарушение, Варненският апелативен съд удостовери най-тежката мярка за неотклонение във връзка с 26-годишната жена. Определението е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР