Апелативният съд обяви за приключено делото за смъртта на 7-годишната

...
Апелативният съд обяви за приключено делото за смъртта на 7-годишната
Коментари Харесай

Майката на убитото в Братаница дете: От затвора се излиза, но от гроба - не

Апелативният съд разгласи за завършено делото за гибелта на 7-годишната Моника, пометена на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница от бързащ за работа чиновник на органите на реда. В едномесечен период съдът ще се произнесе, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Делото е формирано по тъжба на Владимир Панайотов против наказването му от 4 години и 8 месеца отнемане от независимост. Той е приет от Пазарджишкия областен съд за отговорен в това, че на 19.07.2021 година в с. Братаница, общ. Пазарджик, обл. Пазарджик на основен път, на пешеходна пътека, при ръководство на л.а. " Шкода “, благосъстоятелност на ОД Министерство на вътрешните работи Пазарджик, е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и по несъобразителност е предизвикал гибелта на 7-годишната М. С., от с. Братаница. Подсъдимият е лишен от право да ръководи МПС за период от 6 години.

Делото е върнато от Върховен касационен съд за разглеждане от различен състав, откакто с решение № 138/18.10.2022г., постановено по ВНОХД № 216/2022г., Апелативен съд - Пловдив е изменил присъдата на Окръжен съд - Пазарджик, с която подсъдимият е приет за отговорен, като е понижил наказването му от 4 години и 8 месеца дейно отнемане от независимост на 3 години условно с 4 години изпитателен период и лишаването от право да ръководи МПС - от 6 на 4 години.

Прокуратурата и отбраната на родителите на починалото дете настояха за потвърждаване на ефикасната присъда на Владимир Панайотов. " Три години условно е мощно занижено наказване. Обяснил, че доста бързал за реализация на оперативна разработка. Нека не извращаваме правото и за сходни действия наказването да е друго за служители на реда, строителни служащи и така нататък "   - акцентира прокурорът.

Адвокатът на подсъдимия показа като спомагателни доказателства психически мнения за Панайотов, сина и щерка му, с цел да удостовери, че след случая тримата са потърсили психична помощ. Поиска да бъде разпитан малолетният му наследник, само че настояването беше отхвърлено като безпричинно. " Не отхвърляме обстоятелствата, а молим за състрадание " - посочи юрист Кирил Николов.

Защитникът на майката на детето, която е и частен обвинител, Борис Сакалиев напомни, че единствено през 2021 година има 463 починали при пътнотранспортни катастрофи, от които 93 пешеходци на пешеходна пътека и един от тях е дребната Моника. Незнайно за какво всеобщо не се постановат ефикасни присъди за пътните закононарушения, риторично попита юристът. 

Изключително прочувствено изявление направи майката Блага Стоименова. " Моето дете го няма. От пандиза се излиза, само че от гроба - не се излиза. Нашето дете си отиде, всеки ден целуваме монумент, за нас повече празници няма. Искам единствено едно да ви помоля - бъдете обективни " - сподели през сълзи почернената жена. 

Според юрист Кирил Николов, подзащитния му е не е показал незаконно безхаберие, а неправилно е решил обстановката. Изтъкна, че няма наказване, което да върне живот, само че в това време наказването не е възмездие, а превъзпитание и помоли съдът да огледа с идентична страст и към едната, и към другата страна.

Самият обвиняем в последната си дума помоли за условна присъда. " Ние също съпреживяваме случая всяка вечер. Не знаем по какъв начин да изкажем състрадание, не знам по какъв начин да подходим, тъй като има хора, които се възползват от тъгата на родителите на Мони. Моля родителите да видят какви хора сме ние и да не се поддават на думите на хора, които аз съм мачкал служебно " - сподели също през сълзи Владимир Панайотов.

Последният израз разочарова околните на убитото дете. " За следващ път станахме очевидци, че подсъдимият се усеща над закона, усеща се безнаказан. В днешното правосъдно съвещание той си разреши да назова родителите на загината Моника " хора от контингента ". Това ли е съжалението, което изпитва за случилото се? " - заключи юристът на майката. Жената съобщи, че в думите му не е доловила грам разкайване.

Повече гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР