Апелативният съд частично измени определение на Варненския окръжен съд, с

...
Апелативният съд частично измени определение на Варненския окръжен съд, с
Коментари Харесай

Варненският апелативен съд потвърди условното предрочно освобождаване на осъден за убийство

 Апелативният съд отчасти промени определение на Варненския областен съд, с което е почетено настояването на наказания за ликвидиране Георги Ж. за условно предварително освобождение, оповестиха от пресслужбата на съда.

С първоинстанционното определение е бил открит изпитателен период в размер на 5 години, 1 месец и 25 дни и пробационна мярка " наложителни периодически срещи с пробационен чиновник “ са период от 2 години. Апелативният съд промени правосъдния акт във връзка с продължителността на изпитателния период и откри 5 години, 1 месец и 9 дни, колкото е неизтърпяната част от наказването все още на произнасянето. Въззивната инстанция усили продължителността на мярката за пробационен контрол на 3 години.

Според наредбите на Наказателния кодекс, с цел да бъде условно предварително освободен, наказаният би трябвало да е изтърпял не по-малко от половината от наказването и да е дал доказателства за поправянето си. В случая Георги е изтърпял повече от изискуемата част. Прокуратурата обаче смята, че няма задоволително и безапелационни доказателства за поправянето на 41-годишния мъж.

Казусът се преглежда от Апелативен съд – Варна за повторно тази година. През февруари условното предварително освобождение бе отказано. Георги Ж. е бил наказан през 2010 година от Апелативен съд – Велико Търново на 19 година отнемане от независимост, а другият обвиняем Стоян С. - на 17 година Двамата са били приети за отговорни за убийството на българския студент Мартин Б. в Париж през 2000 година През февруари предходната година Стоян С. е бил условно предварително освободен.

За да се произнесе през днешния ден, Варненският апелативен съд разиска доводите в митинга на прокуратурата, възраженията против него, доказателствата по делото и реши законосъобразността и обосноваността на първоинстанционното определение. Съдебният състав регистрира, че през последните месеци присъдата на Георги Ж. е била препланирана с самостоятелен проект, в сходство с установените  дефицитни зони в държанието му. Проведената корекционна работа е дала резултат. Довела е до преоформяне на ценностната система на ограничения от независимост, в благозвучие с разпоредбите на морала, положителните нрави и закона. Съдът одобри за обосновани и правилни изводите на Окръжния съд, че наказването към този момент е изпълнило задачите си и са налице всички предпоставки за ресоциализацията на наказания. Въззивният съд обаче не се съгласи с продължителността на пробационната мярка, която счете за занижена. Срещите с пробационен чиновник имат мощен запас за подкрепяне и управление държанието, аргументира се съставът. Затова Георги ще има наложителни срещи с пробационен чиновник през идващите 3 години.

Определението на Апелативния съд във Варна, с което се потвържава предварителното условно освобождение на Георги Ж., е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР