Апелативна прокуратура – София протестира оправдателната присъда, с която състав

...
Апелативна прокуратура – София протестира оправдателната присъда, с която състав
Коментари Харесай

Извънредна новина за стоматолога, обвинен за причиняване на смъртта на 14-годишно дете

Апелативна прокуратура – София стачкува оправдателната присъда, с която състав на Софийски апелативен съд е признал подсъдимия В.П. за невиновен по повдигнатото му обвиняване – немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха, предизвикало гибелта на четиринадесетгодишен пациент, оповестиха от държавното обвиняване.

Протестират се и изменените присъди по отношение на другите подсъдими по делото – В.Ц.П. и Й.Ф.

Тримата подсъдими са били предадени на съд от Софийска градска прокуратура по обвиняване за осъществено закононарушение по член 123, алинея 1 от Наказателен кодекс.

На 14.06.2016 година, в дентален център в гр. София, подсъдимият В.П., в качеството си на стоматолог, осъществил хирургично лекуване в устната празнина на А.И., като по негово решение вместо местна упойка или местна упойка и венозна седация, била приложена обща интубационна упойка с анестетичен препарат „ Севоран “.

В резултат на тези дейности било провокирано положение „ малигнена хипертермия “ у пациента, което не било третирано навреме, заради липса на единствения вероятен антидот – лекарствен препарат „ Дантролен “. Същият следвало да бъде прибавен в оптимално къс интервал за отбягване на летален излаз. Вместо това пациентът бил превозен в УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов “, където по-късно била установена гибелта му.

Престъплението е било осъществено в изискванията на без значение съпричиняване с доктор Й.Ф. (лекар-анестезиолог) и доктор В.Ц.П. (управител на денталния център).

Първоинстанционният съд е осъдил подсъдимия В.П. на три години „ отнемане от независимост “ с петгодишен изпитателен период и наложил наказване „ отнемане от право “ да упражнява специалност „ стоматолог “ за период от пет години. Същите санкции са били избрани и на другите подсъдими по делото.

Състав на Софийски апелативен съд е отменил присъдата на Софийски градски съд, като оправдал подсъдимия В.П. напълно по обвиняването за осъществено закононарушение по член 123 от Наказателен кодекс и понижил наложените санкции на В.Ц.П. и Й.М.Ф. от три години „ отнемане от независимост “ с петгодишен изпитателен период на една година „ отнемане от независимост “ условно.

Изцяло са били анулирани наложените санкции отнемане от право да прави активност по ръководство, управление и надзор на лечебните заведения за В.Ц.П. и практикуване на специалност „ лекар-анестезиолог “ за Й.Ф.

С митинга Софийска апелативна прокуратура предлага делото да бъде върнато за ново разглеждане от различен състав на съда, като той ще бъде допълнен след правене на претекстовете към присъдата на Апелативен съд – София.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР