Апелативен съд ВарнаЗа успешно ново партньорство в съдебно-образователната сфера: Апелативният

...
Апелативен съд ВарнаЗа успешно ново партньорство в съдебно-образователната сфера: Апелативният
Коментари Харесай

В симулиран процес: Ученици постановиха 10-годишна ефективна присъда за катастрофа с фатален край

Апелативен съд Варна

За сполучливо ново партньорство в съдебно-образователната сфера: Апелативният съд и Апелативната прокуратура във Варна, и Школата по гражданско обучение „ Младежки парламент – Европейски мост “ към Общинския детски комплекс, оповестяват от Административен съд Варна. По време на образованието, участниците са осъществявали симулиран правосъден развой.

В продължение на близо 3 месеца 16 младежи поставиха забележителни усърдие, непримиримост, ученолюбивост и разсъдък, с цел да навлязат в характерна и непозната им правна материя. В поредност от срещи, разграничени на групи според от функциите си в процеса, те получиха скъпи познания и насоки от менторите си: наказателният арбитър Светослава Колева и прокурор Милена Гамозова. Младите хора бяха безусловно подкрепяни и насърчавани от ръководителя на школата Добринка Костова, изясняват от Апелативен съд Варна.

Момичетата и момчетата първо се срещнаха с обстоятелствата от действителния правосъден проблем, който предстоеше да разиграят – злополука сред лека кола и велосипедист, приключила със гибелта на индивида с колелото. Ориентираха се в правните правила, заложени в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за придвижване по пътищата и други нормативни актове. 

Тримата „ прокурори “ изготвиха обвинителния акт. Подсъдимият и четиримата му юристи съгласуваха защитната теза. Кулминация на положените старания бе извършеното намерено правосъдното съвещание. „ Служители на правосъдната защита “ конвоираха подсъдимия и осигуряваха реда в залата. „ Съдебният състав “ от трима съдии и двама правосъдни заседатели конституира „ родственик на умрелия “ в качеството на цивилен просител и частен обвинител. Заседанието бе протоколирано от „ правосъден секретар “ и отразено в ефирен репортаж от „ кореспондент “. В същински прочувствен и юридически конфликт се трансфораха пледоариите, в които юристи и прокурори спореха за събитията в злополуката и правната подготовка на действието – дали подсъдимият е карал с превишена скорост, бил ли е дееспособен лидер на МПС, карал ли е в разрешената лента от пътното платно, избягал ли е от местопроизшествието, бил ли е мъжът с колелото пешеходец или велосипедист при пресичането си, какъв е бил неговият принос за настъпването на незаконния резултат. В последна сметка правосъдният състав реши: изправеният на съд е отговорен, би трябвало да бъде лишен от независимост за 10 години и да изплати 50 хиляди лева на гражданския просител - обезщетение за претърпените неимуществени вреди. 

Всички присъстващи получиха удостоверения и бяха сърдечно поздравени за прилежността си от арбитър Янко Янков от Апелативния съд - докладчикът, разгледал действителното въззивно дело и от ръководителя на Варненската адвокатска гилдия Тодор Касабов. Съдия Светослава Колева и прокурор Милена Гамозова не скриха задоволството си от напредъка на своите ученици. Гости на съвещанието бяха Галина Минчева от Окръжната прокуратура - прокурор пред първата инстанция в действителния развой, шефът на ОДК Монка Николова, началникът на Районен център 112 Десислава Димитрова и представителят на ОД на Министерство на вътрешните работи Светла Златева. 

Участието в симулирания развой даде нови познания по наказателно право на учениците и ги накара да погледнат от различен ъгъл на пътната сигурност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР