Апелативен съд - Варна потвърди домашния арест на един от

...
Апелативен съд - Варна потвърди домашния арест на един от
Коментари Харесай

Двама, обвинени за отвличане, остават под домашен арест

Апелативен съд - Варна удостовери домашния арест на един от обвинените за похищение на млад мъж в Аксаково и промени от задържане под стража във втората по тежест мярката за неотклонение на негов съпроцесник. Александър С. и Мартин К. апелираха избрания на Варненския областен съд, с които настояванията им за изменение на ограниченията са били отхвърлени.

Пресслужбата на съда напомня, че трима млади мъже са били арестувани за незаконното отнемане от независимост на гражданин на Аксаково. Нанесен му бил побой, заплашван бил с револвер и били създадени изстрели. 18-годишният Мартин К. до в този момент беше арестуван под стража, а 21-годишният Александър С. – под домакински арест. Третият обвинен е с мярка парична гаранция.  

Адвокатът на Мартин оспори мнението на първата инстанция, че доверителят му е с извънредно висока социална заплаха, с довода, че той е едвам 18-годишен. Младежът има жилище и работа, болна майка, и не би направил закононарушение или се укрил. Според въззивния прокурор, трудовата ангажираност и здравето на майката не са нови условия, каквито законът изисква в актуалната процедура. Били са факт и все още на осъществяване на закононарушението и той не е съобразил държанието си с тях.

Апелативният съд реши, че обоснованото съмнение за съпричастност към действието на Мартин К. не е разколебано. Втората инстанция показа извода на Окръжния съд, че закононарушението е с висока степен на социална заплаха, поради мощно накърнените публични връзки. Опасността обвиненият да извърши закононарушение е намаляла в резултат на миналия интервал на задържането му, само че не е отпаднала. Ето за какво целесъобразна е втората по тежест мярка за неотклонение за този обвинен. Домашният арест ще се управлява с електронно наблюдаване.

И този правосъден състав реши, че във връзка с другия обвинен – Александър С. няма съображение домашният арест да бъде сменен с по-лека мярка. Събраните доказателства обосновават догатката за съпричастност към обвиняването. Той е стимулирал останалите двама да вземат участие в действието. Негово е и употребяваното оръжие. От тази позиция изводът за висока социална заплаха на личността му е верен.  Съдът регистрира времето, през което правото на напредване на Александър е било лимитирано и това е понижило риска от осъществяване на закононарушение. Към момента обаче по-лека от домашния арест мярка не е обоснована.

Определенията на Варненския апелативен съд във връзка с ограниченията за процесуална насила на двамата упрекнати в похищение не подлежат на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР