Апелативен съд в САЩ потвърди в петък закон, който забранява

...
Апелативен съд в САЩ потвърди в петък закон, който забранява
Коментари Харесай

Американски съд отхвърли правото на социалните мрежи да регулират речта онлайн

Апелативен съд в Съединени американски щати удостовери в петък закон, който не разрешава на огромните софтуерни компании да отстраняват или цензурират консуматори въз основа на " гледната им точка ", оповестява " Ройтерс ". Решението бележи крах за представителите на софтуерната промишленост, които настояват, че мярката ще трансформира платформите в среди за рисково наличие.

Становището на 5-ия областен апелативен съд на Съединени американски щати, основан в Ню Орлиънс, е взето с болшинство от 3 гласа " за " и 0 " срещу ". То основава опция пред Върховния съд на Съединени американски щати да се произнесе във връзка с закона, който съгласно консерватори и десни последователи е нужен, с цел да се попречи на " огромните технологии " да потискат техните възгледи.

" Днес ние отхвърляме концепцията, че корпорациите имат свободно право по Първата корекция да цензурират това, което хората споделят ", написа в решението арбитър Андрю Олдъм, назначен от някогашния президент Доналд Тръмп.

Законът беше признат в Тексас от ръководеното от републиканците законодателно заседание на щата и подписан от републиканския му губернатор. Сред софтуерните групи, които оспориха закона и бяха на губещата страна на решението от петък, са NetChoice и Computer & Communications Industry Association, в които членуват Фейсбук на Meta Platforms, Twitter и YouTube.

Те се стремят да запазят правата си да контролират потребителското наличие, като считат, че то може да докара до принуждение. Те се базират на опасенията, че нерегулираните платформи ще дадат поле на екстремисти като поддръжници на нацизма, терористи и враждебно настроени непознати държавни управления.

В петък асоциацията съобщи, че не е съгласна с принуждаването на частните компании да дават равно отнасяне на всички гледни точки.

" Бог да благослови Америка " и " Смърт за Америка " са двете гледни точки и е безразсъдно и противоконституционно за щата Тексас да задължава частен бизнес да ги третира еднообразно ", се споделя в изказването, представено от " Ройтерс ".

Някои консерватори дефинираха практиките на обществените мрежи като корист, като акцентираха непрекъснатото премахване на президента Тръмп от платформата на Twitter малко след нападението на Капитолия в Съединени американски щати на 6 януари 2021 година. Тогава като причина за блокирането на профила на президента Twitter уточни " риска от по-нататъшно подстрекателство към принуждение ".

Тексаският закон не разрешава на фирмите за обществени мрежи с най-малко 50 милиона дейни консуматори месечно да подхващат дейности за " цензуриране " на консуматори въз основа на " гледни точки " и разрешава на потребителите или на основния прокурор на Тексас да подадат иск за използването на закона.

Главният прокурор на щата Кен Пакстън приветства решението като " голяма победа за конституцията и свободата на словото ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР