Апелативен съд в Полша потвърди днес решение на по-долна инстанция,

...
Апелативен съд в Полша потвърди днес решение на по-долна инстанция,
Коментари Харесай

Католическо дружество в Полша ще плаща обезщетение на жена, насилвана като малолетна от свещеник

Апелативен съд в Полша удостовери през днешния ден решение на по-долна инстанция, съгласно което сдружение към Полската католическа черква би трябвало да изплати парично обезщетение на жена, отвлечена и полово насилвана от католически духовник, когато е била малолетна, предадоха АП и Ройтерс, като се позоваха на полски медии,,предаде вести.бг.

``
реклама

Девойката, наречена Катаржина в правосъдните документи, се изнесла от вкъщи на родителите си на 13-годишна възраст. Свещеникът Роман Б. я настанил в дома на майка си и в продължение на повече от година я изнасилвал. Педофилът е бил задържан през 2008 година и през 2010-а - наказан на четири години затвор. После е бил отхвърлен от религиозна активност.

Съдът в западния град Познан постанови Дружеството на Христовите отци, към което се е числил 42-годишният в този момент Роман Б., да заплати на дамата еднократно обезщетение от един милион злоти (около 233 хиляди евро) и доживотно месечно обезщетение от 800 злоти (186 евро). Освен това сдружението би трябвало да заплати на жертвата и лихвата върху тези суми, насъбрана след присъдата на долната инстанция през януари. Днешното решение може да бъде обжалвано във Върховния съд.

Полската католическа черква създава понастоящем отчет за половите похищения на свещеници против малолетни. Примасът на църквата архиепископ Войчех Полак е заявявал, че църквата би трябвало да бъде деликатна и открита в разискването на казуса. " Трябва да има нулева приемливост към греховете и закононарушенията с педофилия ", споделя той пред тв канал TVN24, съобщи Българска телеграфна агенция.

Днешната присъда съответствува с яростния спор в Полша за половите похищения на свещеници против малолетни, разгорял се след премиерата на игралния филм " Клир ", отдаден на тази тематика. Представители на консервативната ръководеща партия " Право и правдивост " насочиха остри рецензии към основателите на кино лентата, а Съюзът на католическите публицисти прикани към протест на прожекциите. Но единствено през първия уикенд филмът притегли близо един милион фенове в кинотеатрите - връх за всички времена за Полша.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР