Апелативен съд в Амстердам постанови днес че историческите съкровища от

...
Апелативен съд в Амстердам постанови днес че историческите съкровища от
Коментари Харесай

Съд в Амстердам: Съкровища от Крим да се върнат на Украйна

Апелативен съд в Амстердам постанови през днешния ден че историческите съкровища от Крим, които от години се съхраняват в нидерландски музей, би трябвало да бъдат дадени на Украйна, защото са " част от културното завещание на украинската страна ", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Решението, което може да бъде обжалвано пред Върховния съд на Нидерландия, удостовери постановлението на съд от по-ниска инстанция по отношение на продължителна правна борба за ориста на артефактите, произлизаща от анексирането на Крим от Русия.

Преди съвсем пет години съд в Амстердам постанови, че предметите би трябвало да бъдат върнати на Украйна, а не на четири музея в Крим, дали ги чартърен за галерия през 2014 година Тогава съдът не се произнесе кой е действителният притежател на артефактите, като съобщи, че този въпрос би трябвало да бъде решен от украински съд.

Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 година, месец откакто музеят " Алард Пиърсън " откри изложбата с кримските съкровища, което провокира спор за това къде би трябвало да бъдат върнати те. Едни от най-впечатляващите предмети измежду наброяващите близо 300 артефакта са златен скитски шлем от 4 в. прочие Хр. и златно бижу от 2 в. сл. Хр., всяко от които тежи над един кг.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на съда за " справедливото решение ", определяйки го като " дълго чакана победа ".

" Ние постоянно си връщаме това, което е наше. След скитското злато ще си върнем и Крим ", съобщи той в Туитър.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че не може да разяснява решението, защото не се е срещнал с него.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР