Апелативен съд - Пловдив потвърди наказанието на Донка Петкова в

...
Апелативен съд - Пловдив потвърди наказанието на Донка Петкова в
Коментари Харесай

29 години затвор за Донка заради убийството край Пловдив!

Апелативен съд - Пловдив удостовери наказването на Донка Петкова в размер на 29 години затвор, наложено с присъда на Окръжния съд. През месец октомври тя беше приета за отговорна в осъществяване на ликвидиране по изключително нечовечен и непосилен метод на И.К. и кражба, осъществени в изискванията на рисков рецидив.
Според второинстанционния съд не се постанова промяна в размера на глобата. При постановяване на присъдата като отегчаващи отговорността условия вярно са регистрирани извънредно повишената социална заплаха на осъщественото действие от подсъдимата Донка, както и нейната висока персонална степен на социална заплаха. С съображение е преценено, че става дума за тежко съзнателно закононарушение срещу живота, осъществено по отношение на стара, самотно живееща жена, която била и позната на подсъдимата. Освен това Донка е осъждана и за други похищения против възрастни хора - принудителен обир, посредством задушаване на 87-годишна жена, и кражба на пари от жилище на възрастно лице. 
От друга страна, първоинстанционният съд вярно е съобразил като само смекчаващо отговорността събитие признанието на виновността от страна на подсъдимата и оказаното подпомагане по време на досъдебното произвеждане, което е довело до откриване на всички условия, свързани с незаконното действие. 
Законосъобразно в началото съдът е приел, че най-справедливото наказване, което следва да се наложи на Донка П., е " пожизнен затвор ", само че защото подсъдимата е признала обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, е извършено кратко правосъдно разследване. В съответния случай законът планува наказването " пожизнен затвор " да бъде сменено с отнемане от независимост от 15 до 30 години.
Според Пловдивския апелативен съд, предвид на посочените отегчаващи и смекчаващи отговорността условия, изцяло заслужено за осъществените от подсъдимата закононарушения е несъмнено наказването наоколо до оптималния размер, очакван от закона. Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване или митинг пред Върховния касационен съд.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР